Přemysl Filip: Češi uspokojili své spotřební chutě, a teď chtějí pomáhat

23. prosinec 2015

Češi letos darovali na dobročinné účely rekordních sumu, přibližně 7 miliard korun. To potvrdil i ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip, který za rekordní označil výsledky činnosti nadace v tomto roce. Čím si to ředitel vysvětluje?

„Je to dáno vývojem společnosti,“ řekl Přemysl Filip.

Podle něj lidé v raných 90. letech byli hladoví po tom, aby ochutnali věci, které nikdy nezažili, jako cestování, možnosti nákupů luxusního zboží a získávání materiálních statků.

„Dnes už po 25 letech řada lidí své chutě uspokojila, a začíná se obracet do sfér, kde jejich pomoc a aktivita může být velmi podstatnou vzpruhou pro osoby z podfinancovaných oblastí,“ soudí ředitel.

I česká společnost je zralejší a vnímá, že existují oblasti, kde je třeba pomoci. „A je schopná opravdu velmi cíleně a důsledně vyžadovat, kam jejich pomoc bude směřována,“ dodává Filip.

K chuti pomáhat přispívá i současná dobrá ekonomická situace i rozhled do sousedních zemí, souhlasí ředitel.

„Dnešní globalizovaný svět je malinký. Dnešní mladá generace nemá problém se během chvíle dostat na druhý konec světa, kde vidí nové věci, dostává se k informacím přes digitální média a sociální sítě. Svět se zmenšuje, informace se dostávají k příjemcům daleko dříve.“

To souvisí i se zkušenostmi lidí. „Z lidí, kteří nějakou dobu v zahraničí žijí, drtivá většina nasaje tu atmosféru, kde je charita a pomoc naprosto samozřejmou součástí života,“ tvrdí ředitel.

„Tito lidé se snaží aktivně hledat, kde jsou problémy, a kde by se mohli aktivně zapojit. A ne jen finanční pomocí. Může to být i formou dobrovolnické práce. Je řada možností, jak lze v dnešní době pomáhat,“ připomíná Přemysl Filip.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio