Dana Drábová k Černobylu: Úroveň radiace tady nebyla ohrožující, je to mýtus

26. duben 2016

Před třiceti lety svět zasáhla černobylská jaderná havárie. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová měla jako jedna z mála lidí tehdy přístup k informacím, které dodnes vedou k mnoha otázkám. Jak se od té doby změnila jaderná energetika? Jak bezpečné jsou české jaderné elektrárny?

„Přišel Černobyl a od té doby jsem se nezastavila a od té problematiky jsem se nedokázala odtrhnout,“ říká Dana Drábová v rozhovoru s Janem Bumbou v Interview Plus.

„Měla jsem to štěstí, že jsem se dostala do týmu lidí, který se staral o to, aby radiační situace na území tehdejšího Československa byla dobře zmonitorována a dobře vyhodnocena a aby také byla přijata adekvátní opatření. Není pravda, že se žádná nedělala,“ upozorňuje Drábová.


Vzhledem k tomu, že jsem u toho fakt od samého počátku byla, tak s plnou vahou tvrdím, že úrovně radiace, které tady byly, nebyly ohrožující. Byly velmi dobře měřitelné, ale ani jednu chvilku nebyly ohrožující. Přesto se přistoupilo k řadě opatření. Dana Drábová

Drábová vysvětluje, že první ucelená informace o tom, k čemu v elektrárně došlo, přišla až v srpnu 1986 na konferenci ve Vídni. „Jaderná komunita si nedokáže technologicky představit horší scénář pro jadernou havárii, než ten, který nastal v Černobylu. To je prostě nejhorší myslitelná jaderná havárie, kterou si dokážeme nějakým způsobem vůbec představit.“

Že se nedělala opatření, je mýtus

V rámci diskuze na téma Černobyl a způsobu, jakým tehdejší československá vláda informovala o katastrofě, často padá, že nedošlo k dostatečnému varování, které se podepsalo na zdraví Čechoslováků. Podle Drábové však hladina záření nebyla ohrožující a přijala se opatření například v podobě omezené distribuce mléka se zvýšenou aktivitou jódu.

„Nebyl, ale on tenkrát obecně moc nebyl, na trh uváděn čerstvý špenát. Mrazil se proto, aby se jódu dal čas na to, aby se přirozeným způsobem rozpadl. Velká pozornost se věnovala dětské mléčné výživě,“ vyjmenovává Drábová.

Svary a sváry v Dukovanech

Jedním z témat rozhovoru je i elektrárna v Dukovanech a sváry, které byly tématem diskuze: „Kauza ukazuje na to, že řada lidí propadla sebeuspokojení z toho, že Dukovany byly 30 let vynikající elektrárna. Oni se rádi chlubili tím, že patří mezi první čtvrtinu nejlépe provozovaných elektráren na světě. Přestali věnovat pozornost detailům a objevilo se to na systémech: na svarech se objevila trhlina. Tohle nemá na jaderné elektrárně co dělat,“ říká Dana Drábová ke způsobu, jakým podle ní byly zdokumentovány svary v jaderné elektrárně Dukovany.

Podle Drábové nešlo v tomto případě o bezpečnostní problém a celá sitauce by vedla nejvýše k odstavení reaktoru, jak ale uvádí v rozhovoru. „Tohle nemá na jaderné elektrárně co dělat. I sebemenšímu detailu je třeba věnovat patřičnou pozornost a věci se musí dělat, jak se sluší a patří,“ připomíná.

Jsou podobné problémy u Temelína? „Jsou. Dělala to stejná firma. Temelín má jednu výhodu, že je o 15 let mladší. Tím pádem těch svarů, kde se spoléhali jen na rentgeny, je méně. Tam se kontroly dělají i alternativními metodami. A druhá výhoda je v odlišném projektu elektrárny, takže se tam spousta věcí dá opravit za provozu,“ říká Drábová.

Jaký je názor předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost na alternativní zdroje energie? Jak jsme na tom aktuálně s jadernou bezpečností? I to se dozvíte při poslechu celého pořadu.

autoři: bum , bar
Spustit audio