Komiks se vyvíjí. Už to není jen dobrodružství pro kluky, říká Lucie Lomová

19. červenec 2016

Tématem Interview Plus jsou komiksy. „Já jsem si kreslila, tak jako většina dětí, už odjakživa, akorát mi to zůstalo trošku déle,“ říká oceňovaná ilustrátorka a autorka komiksů Lucie Lomová, která je hostem Michaela Rozsypala. Protože si ale myslela, že si musí najít nějaké seriózní zaměstnání, vystudovala dramaturgii na DAMU a pracovala jako divadelní kritička. Poté se ale vrátila zpět ke komiksu.

Dá se říci, že se komiks nějak proměňuje? „Začala jsem komiksy kreslit v roce 1986, Anču a Pepíka do Čtyřlístku, a od té doby komiks prošel neskutečně obrovským, bouřlivým vývojem. Měli jsme tu veliké oživení hned po revoluci v 90. letech, ale to byla taková ta vlna, kdy se začalo vydávat všechno možné, ale jenom velice málo z toho se uživilo,“ vzpomíná Lomová.

Druhý boom přišel podle jejího názoru začátkem tisíciletí a ten pořád trvá. „Dnes se mnohem víc používá počítač, takže bych řekla, že skoro všichni mladí lidé, kteří se komiksu věnují, využívají různé grafické programy. Takže taková ta ruční práce: akvarel, perko, tuš, už začíná být něčím starodávným.“


Potřebujete dva dary: potřebujete umět vystavět příběh a potřebujete umět kreslit. – Je to taková symbióza dvou disciplín, které by měly jít ruku v ruce. Komiks by měl být prostě vyprávění obrazem. Lucie Lomová radí, jak se stát úspěšným autorem komiksu

Komiks vs. animovaný film

Lucie Lomová napsala, že ženy tvoří čím dál významnější a početnější část komiksů. „Mně to připadá jako úplně přirozený vývoj, protože podobný trend je v jakémkoliv jiném oboru. Dnes se i ten komiks proměnil v tom smyslu, že už to není jenom dobrodrůžo pro kluky a pro milovníky Spidermanů a Batmanů, ale rozvinul se do strašně veliké žánrové šíře. Kdyby to bylo pořád jen v tom klasickém superhrdinském žánru, tak by to asi tolik žen nezajímalo.“ Děvčat podle Lomové přibývá i mezi čtenáři komiksu.

Už třetím rokem pracuje Lucie Lomová na sedmidílné sérii animovaných filmů o Anče a Pepíkovi pro Českou televizi. Přiznává, že je to pro ni nový zážitek, protože při tvorbě komiksu byla sama svým pánem a teď je kolem mnoho dalších osob, které do vznikajícího filmu vnáší své nápady a připomínky. Hodně se liší i styl vyprávění.

Vidí mezi mladou generací naději pro český komiks? Co si myslí o politické karikatuře a kreslených vtipech? Poslechněte si celé Interview Plus s Lucií Lomovou.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio