Chci být řadovou zastupitelkou, prioritou je školství. Prezidentský úřad by mě nebavil, říká Dana Drábová

13. říjen 2016

Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a nově zvolená zastupitelka Středočeského kraje za Starosty a Nezávislé je dalším hostem pořadu Interview Plus. Co jsou podle Drábové hlavní problémy Středočeského kraje? Jaké jsou její politické plány a ambice? A uvažuje o kandidatuře na prezidentský úřad?

(Ne)slučitelnost funkcí

„Velmi ráda si odpracuji svůj mandát jako krajský zastupitel, s krajskou politikou velkou zkušenost nemám, člověk by měl pokračovat krok po kroku. I kdybych mohla, tak bych na uvolněný post neaspirovala, protože vládnout se musí umět," říká Dana Drábová. To jestli bude vůbec moci zároveň vykonávat pozici ředitelky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a krajské zastupitelky, Dana Drábová neví. „Není to zcela jasné. Ten mandát vznikl volbou. Může zaniknout neslučitelností mandátu s mojí funkcí. To může prohlásit krajské zastupitelstvo nebo posléze Ministerstvo vnitra. Je možné se o toto rozhodnutí soudit. Já se ale jistě jako státní úředník soudit nebudu."


Od samého začátku jsem říkala, že kroužek pro mě, je kroužek pro Starosty a Nezávislé, ne pro moje postavení. Na druhou stranu nikde není dáno, že se budu například účastnit činnosti kontrolního úřadu Dana Drábová

Ujíždějící vlak

V krajském zastupitelstvu by se Dana Drábová nejraději zaměřila na oblast školství. „Chci se školstvím zabývat, jak na úrovni vybavenosti středních škol, tak tím, jaký je systém přípravy studentů na jejich budoucí povolání. Svět okolo nás se totiž mění velmi rychle. Požadavky na to, jak má vypadat vzdělávací systém, ty se koukají na červená světla odjíždějícího vlaku," říká Dana Drábová.

Prezidentský úřad? Děkuji, nechci

Dana Drábová získala 11 592 preferenčních hlasů, což je v celorepublikovém srovnání třetí nejvyšší počet. Začalo se dokonce hovořit o případné kandidatuře na prezidentský úřad. Nabízí se proto otázka, jaké jsou její další politické ambice? „Člověk má cítit poslání pro tyto funkce. To já necítím. Kromě toho, člověk musí mít jistotu, že ho to bude bavit. A já mám jistotu, že by mě to nebavilo," říká jasně Dana Drábová.

autoři: Martin Ocknecht , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.