Politici nemají odvahu říct lidem, že lékařská péče není zadarmo, říká Alena Dernerová

14. listopad 2016

Zdravotnictví je v choulostivé situaci. Staří lékaři odchází na odpočinek, ale mladí na jejich místa nenastupují. Co českému zdravotnictví chybí? A zhoršuje se v některých částech republiky dostupnost lékařské péče? I o tom mluví v pořadu Interview Plus lékařka a politička Alena Dernerová.

„Nový ministr má omezený mandát. Nevíme, co zvládne. Nevidím ale velký smysl v tom, měnit ministra pár měsíců před volbami," říká Alena Dernerová. Ta se o víkendu zúčastnila sjezdu České lékařské komory. Po dlouhé době zde nebyl přítomen ministr zdravotnictví. Svatopluka Němečka odvolal minulý týden premiér, jeho nástupce zatím nebyl oficiálně jmenován.

Peníze pro zdravotnictví

České zdravotnictví už dlouhá léta trpí nedostatkem financí. Možných receptů na tento neduh se nabízí hned několik, Alena Dernerová je zastánkyní takzvaného vícezdrojového financování:

„Jednak by to byly peníze, které jdou z úhradové vyhlášky, placené pojišťovnou. Určitě by se taky měl podílet stát a kraje. Situace je taková, že pokud nedodá nějaké peníze kraj nebo město, tak mají nemocnice obvykle velký problém. Uvažovali jsme i o tom, že ti, kteří by na to měli, by se mohli připojistit. Bavili jsme se i o tom, že by část z daně z tabáku šla do zdravotnictví."

Téma navýsost politické

Debaty o podobě a financování českého zdravotnictví se táhnou roky. Podle Aleny Dernerové je problém i v tom, že se jedná o téma navýsost politické. „Je to citlivé téma, je to politikum. Proto se to téma často otevírá před volbami. Příkladem jsou například zdravotnické poplatky, na které si nakonec všichni zvykli. Politici se zkrátka bojí říct občanům, že zdravotní péče není zadarmo."

Jak udržet v českém zdravotnictví mladé lékaře? A jak Alena Dernerová prožívá anulaci výsledků senátních voleb na Mostecku, kde původně zvítězila? Poslechněte si celý záznam pořadu Interview Plus a dozvíte se víc.

autoři: Martin Ocknecht , bum
Spustit audio