Skuhrovec z Rekonstrukce státu: Online registr má obrovský preventivní efekt. Krok poslanců je nelogický

27. únor 2017

Poslanci rozhodli, že státní podniky nebudou muset zveřejňovat smlouvy v online registru. Protikorupční organizace to přitom označují za klíčovou protikorupční normu, podle organizace Rekonstrukce státu to znamená, že z registru smluv nyní vypadnou kontrakty v rozsahu 148 miliard korun ročně. Jak se registr zatím osvědčil a proč jej potřebujeme? „Kdyby veřejný registr platil už dříve na společnost ČEZ, tak tady nemusela být například celá kauza okolo paní Kleslové,” říká ekonom a garant organizace Rekonstrukce státu Jiří Skuhrovec, který je hostem v Interview Plus.

Minulý týden kauza vypadala velmi dramaticky, objevovaly se titulky o konci boje s korupcí. Podle hosta nikdo neví, jaký dopad bude mít novela reálný dopad. „To, jak je ta novel napsaná, je tak trochu chaotické. U některých firem spíš, než že dostaly výjimku, tak je poslanci uvrhli do nejistoty, nevědí, jestli budou, nebo nebudou zveřejňovat,” říká Skuhrovec, podle kterého poslanci způsobili státním firmám větší škody, než kdyby je v registru nechali. „ Státní firmy už přes tři čtvrtě roku smlouvy zveřejňují a nemají s tím problém,” dodává.

„Registr jede v takzvaném zkušebním režimu, ve kterém není tvrdá sankce neplatnosti. Naprostá většina úřadů, i státních podniků, už dávno smlouvy zveřejňuje. Poslanecká novela měla směřovat k doladění chyb technického rázu, nakonec se zvrhla v něco jiného,” říká host.


Státní firmy už přes tři čtvrtě roku smlouvy zveřejňují a nemají s tím problém. Jiří Skuhrovec

Co Česku od loňského léta registr smluv přinesl? „Začnu od toho, co je nejhůř vidět. To je ten obrovský preventivní efekt. V momentě, kdy jsou smlouvy veřejné, má to ten účinek, že spoustu smluv politici nebo šéfové firem nechtějí uzavřít, protože by se na něco mohlo přijít. V tomhle registr šetří peníze neviditelně. Potom je ale i spousta kauz, kde bylo zveřejněno něco, co není evidentně dobře, například naše nedávná kauza ohledně zpětných bonusů farmaceutických firem nemocnicím nebo prémie různým firmám za dodávky do státních podniků. Ale i zpětně, kdyby veřejný registr platil už dříve a na společnost ČEZ, tak tady nemusela být například celá kauza okolo paní Kleslové. Její smlouvy o tom, kolik dostává z ČEZu, by byly dávno na internetu,” odpovídá Skuhrovec.

Konkurenční Ohře

Roman Sklenák, předseda poslanců ČSSD po hlasování ve sněmovně řekl, že zveřejňování smluv činí státním podnikům v konkurenčním obchodním prostředí určité problémy. Byl to také nejčastější argument politiků, kteří hlasovali pro vyjmutí státních podniků z registru smluv. Podle Skuhrovce nemají pravdu.

Roman Sklenák ČSSD

„Je potřeba se podívat na ty podniky konkrétně. Drtivá většina státních podniků totiž v žádném konkurenčním prostředí nepůsobí. Například všechny státní podniky povodí. To jsou svým způsobem správní úřady, které mají spravovat povodí. Když spravujete povodí Ohře, nemáte konkurenci, protože tam není další firma, která by dělala to samé,” vysvětluje.

Začerněné obchodní tajemství


Naprosto to nevede k argumentu „Budvar by mohl mít problém s některými smlouvami, tak radši vyndáme všechny státní podniky.” To je nesmyslný krok, který poslanci udělali, s logikou to nemá nic společného. Jiří Skuhrovec

A jak je to s Budvarem, podnikem, jehož jméno v kauze mnohokrát zaznělo? „Tam ta možnost je, tam konkurenční tlaky mohou být a registr ho může poškodit, pokud by bylo prolomeno jeho obchodní tajemství. K tomu ale nedochází, registr mu umožňuje začerňovat jakékoliv obchodní tajemství. Samotný Budvar už zveřejnil přes 250 smluv, obchodní tajemství začernil a v důsledku s tím taky neměl problém,” odpovídá host.

„Naprosto to nevede k argumentu, Budvar by mohl mít problém s některými smlouvami, tak radši vyndáme všechny státní podniky. To je nesmyslný krok, který poslanci udělali, s logikou to nemá nic společného,” myslí si ekonom.

Jsou všichni poslanci, kteří hlasovali pro vyjmutí státních podniků, korupčníci? O tom i dalších tématech mluví Michael Rozsypal s garantem Rekonstrukce státu, Jiřím Skuhrovcem. Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio