Fotbalová asociace je stát ve státě. Pelta se na názor veřejnosti neohlížel, tvrdí Haindlová

11. květen 2017

Českým fotbalem v minulých dnech otřáslo zatčení předsedy Fotbalové asociace Miroslava Pelty, který je obviněný kvůli zneužití sportovních dotací ministerstva školství. Dotační programy měl ovlivňovat ve prospěch svůj a svých blízkých, a to ve spolupráci s ministerskou náměstkyní Simonou Kratochvílovou. Měli tak způsobit škodu ve výši téměř půl miliardy korun.

Markéta Haindlová, předsedkyně České asociace fotbalových hráčů, byla v letech 2011 až 2013 předsedkyní Odvolací a revizní komise (ORK) Českomoravského fotbalového svazu, dnešní Fotbalové asociace České republiky (FAČR). A už v té době dotační systém kritizovala.

Možná nic nového


FAČR už v minulosti dávala najevo, že ji názor veřejnosti nezajímá. Například když předsedu Peltu fanoušci na jeho vlastním stadionu vyzývali k rezignaci.Markéta Haindlová

„Byly dva problémy: Nebylo reálné zkontrolovat vyúčtování státních dotací. Na svaz tenkrát byly dovezeny velké pytle plné jednotlivých účtenek a byly na to dva týdny. A v rámci jednotlivých dotačních programů byly kluby, které dostaly neúměrně vyšší částku oproti jiným. Proto jsem pod to vyúčtování odmítla dát svůj podpis,“ vzpomíná Haindlová.

Svaz si ale tehdy obstaral podpis jiného člena ORK a zprávu, kterou Haindlová na valné hromadě předložila, vzal jen na vědomí. Příjemcem dotací tak zůstal a nemusel je vracet.


O stamilionových dotacích pro české sportovce se podle kriminalistů nerozhodovalo na ministerstvu školství, ale v soukromém bytě. Jak vyplývá z policejních dokumentů, které získal Radiožurnál, v centru Prahy ho pronajal šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta a scházel se v něm s ministerskou náměstkyní Simonou Kratochvílovou. Blízká spolupracovnice ministryně školství dotace údajně rozdělovala podle Peltova přání a způsobila tak škodu téměř půl miliardy korun. Oba jsou nyní ve vazbě.

Krize jako předzvěst naděje?

To se ale nyní možná změní. Končící ministryně školství Kateřina Valachová chce dotace pozastavit. FAČR na to reagovala prohlášením, že takový krok by byl pro český fotbal likvidačním.

„Situace je kritická, fotbal je u nás nastavený tak, že potřebuje podporu z veřejných zdrojů. Tato krize by ale mohla český fotbal očistit a vrátit do něho transparentnost. Podobně jako se to před lety stalo v Polsku, kde to přivedlo fanoušky zpět na stadiony,“ uvažuje Haindlová.

Ať více rozhodují hráči a kluby

„Věřím ale tomu, že ministerstvo najde cestu, jak veřejné zdroje do fotbalu dostat mimo FAČR. Možná k tomu využije nově vzniklou Ligovou fotbalovou asociaci (organizace sdružující profesionální kluby, pozn. red.) nebo to půjde přes jednotlivé kluby,“ přibližuje.

Markéta Haindlová

Ve fotbale by podle Haindlové měli mít výraznější slovo ti, kdo ten produkt vytváří – tedy hráči a majitelé klubů. „Podívejme se, kdo na valné hromadě volí předsedu. Hráči a trenéři tam nemají žádné zastoupení, na jednotlivých postech se často objevují bývalí rozhodčí. Když se kluby rozhodnou pro vlastního kandidáta, tak ten nemá bez podpory okresů a krajů šanci.“

Bez Berbra to asi nejde

Současná předsedkyně České asociace fotbalových hráčů Markéta Haindlová už jednou do čela FAČR kandidovala a nevylučuje to ani dnes. Rozhodnout se chce do zítřka, kdy je uzávěrka přihlášek.


Roman Berbr je kontroverzní osobnost a neměl by kandidovat na předsedu. Mezi obviněnými je celý FAČR, za který podle mě nejedná vždy jen předseda.Markéta Haindlová

„Bude záležet na reakcích z fotbalového prostředí. Jestli uvidím snahu změnit ten současný stav – a zároveň nebudou mít strach mě podpořit. Když jsem totiž kandidovala před čtyřmi lety, tak rozhodčí pak pískali proti klubům, které mě podpořily,“ tvrdí.

Signály o podpoře prý má, a to od fotbalistů, okresních svazů i klubů. Pořád ji ale nepovažuje za dostatečnou: „Záleží na rozhodnutí valné hromady a těch velkých aktérů fotbalového prostředí. Bez podpory místopředsedy asociace Romana Berbra je ale zvolení nějakého kandidáta velmi složité. Já s ním nejednala a jednat nebudu.“

Jak je financován český fotbal v porovnání s dalšími zeměmi? Je v 1. a 2. fotbalové lize příliš mnoho klubů? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio