Alexandra Udženija: Jednání o pražské koalici jsou znovu na začátku

20. leden 2016

Proč se na pražském magistrátu nedaří dohodnout funkční koalici? Zbavila se ODS nálepky kmotrovské strany? A byl Pavel Bém vizionář? V Interview Plus odpovídá nová první místopředsedkyně ODS a šéfka pražských zastupitelů Alexandra Udženija.

Vyjednávání o nové pražské koalici (TOP 09, Trojkoalice, Nezávislí a Piráti s podporou ODS) jsou podle Udženiji v bodě nula poté, co koaliční projekt odmítl exprimátor Tomáš Hudeček stojící včele tří nezávislých zastupitelů.

„Jednání o pražské koalici začínají od začátku. Budeme jednat se všemi s výjimkou KSČM,“ říká Udženija.

Praha je podle ní paralyzovaná. Chaos trvá po celý rok vlády koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.

„Dnes a denně na Praze 2 cítíme, jak se na pražském magistrátu nic neděje. Politici se tam drží zuby nehty křesel, nic nedělají a ani nechtějí jednat,“ je přesvědčena Udženija.

Voliči podle šéfky pražských zastupitelů rozdali karty tak, že pokud se nějaká koalice vůbec sestaví, bude plná kompromisů.


Moje údajné spojení s Tomášem Hrdličkou a Romanem Janouškem? Jsou to spekulace a drby. Na ODS to špatné světlo nevrhá.

Má ODS pořád nálepku kmotrovské strany? Udženija je přesvědčena, že se jí strana už zbavila. „Svými kroky v minulosti jsme ukázali, že někteří lidé do ODS nepatří.“

Jednoho ze symbolů kmotrovství v ODS Pavla Béma se ale Udženija zastává. „Pavel Bém byl vizionář. Udělal i spoustu chyb, za které ale zaplatil. Moje děti, až budou za pár let jezdit tunelem Blanka, tak jim bude jedno, kolik stál. Budou rádi, že tu ten tunel je.“

Udženija opakovaně prohlašuje, že některé kompromisy, které ODS dělala v minulosti, už dělat nebude. Má na mysli především zvyšování daní a zavádění solidární daně. „K těmto kompromisům, které zklamaly naše voliče, nás dotlačilo TOP 09 v čele s M. Kalouskem.“

„Za to, že ekonomika dnes v ČR roste, může minulá (Nečasova) vláda. Ale nástroje, jak toho dosáhnout, mohly být trochu jiné,“ je přesvědčena Udženija.


Cílíme na všechny lidi, kteří si chtějí život organizovat sami a nechtějí, aby jim do něho zasahoval stát.

ODS je podle její místopředsedkyně na dobré cestě od doby, kdy se předsedou stal Petr Fiala. Důkazem je podpora, kterou Fiala získal od kongresu.

„Je znovu čas na konzervativní hodnoty, lidé to očekávají. Buďme konzervativní v našich postojích a buďme liberální v ekonomických otázkách,“ říká o strategii ODS Udženija.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Spustit audio