Amalgám není nebezpečný, zákaz vyvolá paniku, říká prezident stomatologů Šmucler

17. březen 2017

Zubaři přestanou používat některé amalgámové plomby, obsahují totiž vysoce toxickou rtuť. Změnu schválil Evropský parlament. Zákaz se týká míchaného amalgámu, který přímo v ordinaci ze rtuti připravují zdravotníci. Věnujeme se dostatečně prevenci? „Nedáváme peníze do toho, aby lidé zůstali zdraví,” říká Roman Šmucler, nastávající prezident České stomatologické komory, který je hostem Interview Plus.

Zubní lékaři budou od poloviny příštího roku u dětí, těhotných a kojících žen smět používat amalgám jedině takzvaný kapslový, který je předem přesně namíchaný. Podle Šmuclera je dobře, že je ručně míchaný amalgám zakázaný.


Ze všech studií, které se na světě dělaly víme, že amalgám nebezpečný není, ani pro těhotné, ani pro děti. Roman Šmucler

„Míchání v ordinacích je velmi ohrožující pro personál, který tam je. My ho v Čechách stále děláme, abychom měli co nejlevnější tu takzvanou sociální výplň, tohle považuji za rozumné opatření. Co se týče zákazu u dětí a těhotných, to si myslím, že vyvolává paniku. Ze všech studií, které se na světě dělaly víme, že amalgám nebezpečný není, ani pro těhotné, ani pro děti. Všechny významné organizace se na tom shodly, 99,9 procent stomatologů si myslí, že to toxické není,” myslí si Šmucler.

„Když se amalgám míchá v ruce, tak vám rtuť může třeba upadnout na zem. Rtuť sama o sobě nebezpečná není, ale jakmile se vypaří, tak už nebezpečná je. Když to používáte v zařízení, které je celé uzavřené, je nebezpečí nesmírně malé. Jediná věc se rtutí, která je v České republice stále problematická, je fakt, že na krematoriích, ve kterých jsou spalována těla zesnulých, kteří mají v puse amalgámové výplně, nejsou speciální filtry. Až se tam dodají, bude to úplně dokonalé,” tvrdí Šmucler.

Ryzí populismus

„U dětí a těhotných to není problém, můžeme jim dát něco, co vydrží kratší dobu. Rozhodnutí Evropské unie znamená, že místo toho, aby těhotné ženy dostaly amalgámovou výplň, zub jim někdo vyvrtá a ošetří něčím, co dlouho nevydrží. Až porodí, půjdou znovu na ošetření,” vysvětluje stomatolog.

Ilustrační foto

Vztáhnutí zákazu na děti a těhotné je podle Šmuclera ryzí populismus, za kterým nestojí žádná odbornost. „Chápu, že v některých zemích, dokonce třeba ve Velké Británii, ničili přírodu rtutí. Ale mají se chovat správně, ne to zakázat jen u některé skupiny obyvatel. Teď chodí pacienti i za mnou a chtějí „jedovaté” zubní výplně vyměnit. Tím jim vzniká ohromný finanční náklad, což je možná i cílem té věci. Nevylučujeme, že si firmy, které vyrábějí dražší výplně, toto prolobovaly,” říká.

Pracovat s daty

Je to tak jednoduché, že kdyby se lidé lépe starali o svůj chrup, neměli by kazy? „To je vědecký fakt. Víme, že Švýcarsko před několika lety přestalo platit výplně, protože už dávno pochopili, že je to otázka hygieny. Peníze dávají do škol, aby se děti naučily čistit si zuby, pak už je to na nich, jestli celý život utrácí za zbytečné výplně, nebo jestli mají zdravé zuby,” odpovídá Šmucler.


Musíme pracovat s daty, to my Češi nemáme rádi, máme rádi emotivní diskuzi. Na opravdu čistém zubu se kaz udělat nemůže. Roman Šmucler

Citlivější sklovina nebo vyšší kazovost zubů u některých skupin obyvatelstva, například diabetiků, jsou podle Šmuclera mýtem. „Tak to není. Musíme pracovat s daty, to my Češi nemáme rádi, máme rádi emotivní diskuzi. Na opravdu čistém zubu se kaz udělat nemůže. Diabetik při slušné hygieně může mít zánět dásní, je to dáno jeho onemocněním. Existuje promile pacientů, kteří se narodí bez skloviny, těm se zuby kazí. O ty se musíme postarat, jde ale o tisícinu pacientů,” vysvětluje host.

Vyšší zdravotní pojištění pro kuřáky

„Problém českého zdravotnictví je, že dáváme strašně málo peněz do prevence, málo předcházíme chorobám. Dáváme je do prevence ve smyslu, že se v předtuše rakoviny proženou lidi strašně drahými přístroji. To někdy má smysl, někdy je to zase velmi pochybné. Nedáváme peníze do toho, aby lidé zůstali zdraví. Měli bychom lidi nutit k zodpovědnosti, ať si čistí zuby, ať se nepřejídají. Kuřáci by neměli platit daň státu, ale měli by platit vyšší zdravotní pojištění,” myslí si lékař.

Doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Šmucler má připravený preventivní program přibližně za 40 milionů korun ročně. „Každému dítěti by umožnil výuku správné techniky čištění zubů. Jde mi zejména o děti, o romské děti, o děti v chudinských ghettech. Rodiče dětí v pražských výběrových školách mají úroveň hygieny dobrou, já chci pomoci dětem, jejichž rodiče si zuby dodnes nečistí,” říká podnikatel.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio