Bronislav Schwarz: Výbor jsem nesvolal za zády pana Váni; lže a ztratil jsem v něj důvěru

23. červen 2016

Sněmovní bezpečnostní výbor se dnes mimořádně sejde kvůli situaci v policii. Podle předsedy výboru Romana Váni z ČSSD ho svolal jeho místopředseda Bronislav Schwarz z hnutí ANO za jeho zády. Jsme svědky eskalace situace ze strany hnutí ANO, jak tvrdí Váňa? Co chce výbor vyřešit a proč se na něj obrátil Robert Šlachta? Čeká nás Kubiceho zpráva číslo dvě?

„Předseda výboru si odjel na služební cestu. Odjel v době, kdy se o tom povídalo. Já jsem zareagoval přesně, když jsem tu žádost poslanců dostal. Svoji výpověď nezměním, udělal jsem to podle zákona a nelituji toho,“ říká místopředseda bezpečnostního výboru Bronislav Schwarz ke svému rozhodnutí svolat mimořádně sněmovní bezpečnostní výbor kvůli situaci v policii, a to bez přítomnosti předsedy Romana Váni z ČSSD.


Jestliže se v novinách a v dalších médiích už pomalu deset dní objevuje, že vysoce postavení policejní funkcionáři – pan Šlachta a pan Komárek i státní zástupce doktor Ištván, mají zájem sdělit pouze bezpečnostnímu výboru okolnosti týkající se fungování u policie, koneckonců na základě žádosti poslanců – a já bych to měl přehlížet – tak to není můj styl. Já jsem to uvítal, a proto jsem to svolal v nejkratší možný termín. Bronislav Schwarz

Otázky Michaela Rozsypala v Interview Plus se týkají toho, proč musel být výbor svolán právě dnes a proč byl vůbec svolán. Schwarz odpovídá:

„Protože mi to ukládá zákon jako místopředsedovi, tedy jednací řád sněmovny,“ a dále vysvětluje, že jako místopředseda má na to právo a musí svolat bezpečnostní výbor, když je to nutné a není přítomen předseda. A nutné to podle něj bylo.

„Velice mě mrzí prohlášení pana Váni, že jsem to udělal za jeho zády. Není to můj styl. Zavolal jsem mu a oznámil, že výbor svolávám. Je pravda, že se mu to nelíbilo a ptal se, proč nečekám až na něj,“ odpovídá Schwarz.

„Pan předseda lže a je mi jedno, co si o tom myslí nebo co říká,“ reaguje Schwarz: „Vyrozuměl jsem ho – nelíbilo se mu to, má pravda, ale věděl o tom, že to vyhlašuji.“


Roman Váňa vydal v úterý prohlášení: „Svolání schůze jsem se svými kolegy z Výboru pro bezpečnost z důvodu cesty do Makedonie konzultoval telefonicky. Hovořili jsme o termínu v průběhu příštího týdne. Fakt, že jednání svolal místopředseda Bronislav Schwarz, a to na tento čtvrtek, je pro mne překvapením. Učinil tak bez mého vědomí, bez toho, aniž by mne o tom byť jen zmínkou dopředu informoval."

Důvěra v předsedu bezpečnostního výboru

„Důvěru jsem ztratil, protože jsem mu celou dobu věřil – proto jsem mu zavolal. Ale když vidím, že když budu příště něco potřebovat a přesto, že mu to zavolám, tak on to zapře nebo otočí, tak pak nemám žádnou důvěru,“ sděluje Schwarz.

Richard Dolejš: „Kolega Schwarz evidentně plní vůli majitele hnutí ANO a oligarchy A. Babiše, který avizoval, že spory okolo policejní krize si vyřídí s ministrem vnitra M. Chovancem ve volební kampani. Takže jsme svědky toho, že svolání výboru poslancem z hnutí ANO je fakticky zahájením této kampaně.“

Reakce pana Schwarze na vyjádření Richarda Dolejše v pořadu Interview Plus: „S panem Babišem jsem o tom nemluvil. To si myslíte, že mu zavolám a řeknu: mám svolat výbor? Ne, to není můj styl a ani jeho.“

Jak říká Schwarz, tak Andrej Babiš předem o ničem nevěděl. Poslechněte si celé Interview Plus a dozvíte se víc.

Spustit audio