Bůh, čest a vlast. Kaczyński chce skoncovat s evropskými hodnotami, tvrdí publicista

27. červenec 2017

Spor o reformu soudnictví začíná stále více přesahovat hranice Polska. Evropská komise varuje, že Varšavě hrozí v krajním případě i odejmutí hlasovacích práv v Evropské unii, pokud bude tamní vláda nadále prosazovat opatření, jež ohrožují nezávislost justice. „Komise není sbor úředníků, kteří se svévolně pletou do záležitostí jiného státu. V popisu práce má povinnost sledovat stav právního státu v jednotlivých zemích,“ zdůrazňuje publicista Petr Janyška.

Komise dala polské vládě měsíc na vysvětlení, ta to označila za vydírání. Polská premiérka Beata Szydlová prohlásila, že její vláda se tlaku ze zahraničí nepodvolí. Tábor vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) ale podle Janyšky není tak monolitický, jak se původně zdálo.

„Vše změnilo odmítnutí prezidenta Andrzeje Dudy podepsat dva ze tří protiústavních zákonů. Tomu přitom ke zvolení pomohl šéf PiS Jaroslaw Kaczyński, předtím Dudu nikdo neznal. A on se mu nyní vzepřel, byť částečně,“ podotýká Janyška.


Vím, že se bojíte pravdy, ale neberte si do zrádcovské huby jméno mého bratra, blahé paměti! Ničili jste ho, zavraždili! Jste zmetci!Jaroslav Kaczyński k polské opozici

Ve straně došlo k výraznému rozkolu. V televizi zazněla dvě samostatná prohlášení prezidenta a premiérky. „Szydlová prohlásila, že strana na zákonech trvá a prosadí je. Naopak Duda řekl, že bere iniciativu do svých rukou a do dvou měsíců navrhne jiné znění zákonů,“ popisuje bývalý diplomat žijící v Polsku.

Nyní očekává, že se kolem prezidenta vytvoří skupina poslanců, kteří nesouhlasí s politikou vlastní strany i s chováním jejího lídra Jaroslawa Kaczyńského. Ten například před několika dny ve vzrušené diskuzi v parlamentu opozici nazval zmetky.

Zvrátit poslední čtvrtstoletí

Kontroverzní reforma justice je pouze jedním z mnoha cílů PiS. Její ambicí je podle Janyšky anulovat vše, čeho Polsko za posledních pětadvacet let dosáhlo, včetně dědictví Solidarity a příklonu země k evropským hodnotám a liberalismu.

„Často zní heslo ‚Bůh, čest, vlast‘, ale nic o otevřenosti nebo liberálních hodnotách. Jejich svět je postaven na katolické ideologii, podle níž má církev lidem určovat, jak mají žít a co mohou a nemohou dělat,“ přibližuje.

Veškeré protesty přijdou s příslovečným křížkem po funusu

Katolická církev pomohla PiS k vítězství v parlamentních volbách i zvolení Andrzeje Dudy. Věřící v kostelech jasně slyšeli, komu mají dát hlas. „V Polsku má církev neuvěřitelnou moc, která je všudypřítomná. Její vedení se projevuje velmi konzervativně, nyní ale podpořilo prezidenta Dudu a kriticky se vyjadřuje i k tomu, že PiS církev zneužívá pro své politické cíle.“

Změně kurzu může podle Janyška nasvědčovat fakt, že v úterním vydání vatikánského polooficiálního listu L'Osservatore Romano se o PiS píše jako o straně nacionalistické, antievropské a netolerantní.

Snaží se PiS odstranit demokratické zřízení? A proč si strana stále udržuje významnou podporu ve společnosti? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio