Ceny nemovitostí strmě rostou. Díky levným hypotékám i Airbnb, říká prezident realitní asociace

1. srpen 2017

Ceny nemovitostí rostou v Česku nejrychleji z celé Evropské unie. V prvním čtvrtletí letošního roku se zvýšily o necelých 13 procentních bodů. Vyplývá to z červencových dat Eurostatu. Hrozí přehřátí realitního trhu v Česku? Proč jsou u nás nemovitosti dražší než na Západě? „Jsou poměrně levné a dostupné hypotéky,” odhaluje jednu z možností růstu Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří, který byl hostem Interview Plus.

Ceny nemovitostí v Česku rostou nejrychleji v Unii kvůli tomu, že poptávka po nemovitostech výrazně převyšuje nabídku. „Trh se tudíž chová tak, že ceny rostou,” vysvětluje host.

Zákonitý proces


Hypoteční banky stále soutěží o klienty a o trh, takže se podbízejí. Nezaměstnanost je nejnižší v rámci Evropské unie. To jsou faktory, které to ovlivňují. Jaroslav Novotný

Neděje se tak jen u nás, hodnota nemovitostí se zvyšuje i v dalších zemích. „I ve Velké Británii a jiných západoevropských zemích. Výjimkou úplně nejsme, pro nás je to nezvyklé po době útlumu od roku 2008,” říká.

Je to negativní trend pro ekonomiku? „Má to jistá rizika. Ze zkušenosti víme, že pokud se trh přehřeje, znamená to pád, ale myslím si, že to jsou ekonomické cykly. V podstatě je to zákonitý proces,” odpovídá Novotný.

Důvěra v ekonomiku

Situace podle Novotného svědčí o důvěře společnosti v ekonomiku. „Nálady jsou takové, že se to dá přirovnat k letům po vstupu do Evropské unie, kdy byl jistý nemovitostní boom, který vyvrcholil realitní bublinou. Důvěra tu je,” říká.

„Máme poměrně levné a dostupné hypotéky a hypoteční banky stále soutěží o klienty a o trh, takže se podbízejí. Nezaměstnanost je nejnižší v rámci Evropské unie. To jsou faktory, které to ovlivňují,” vysvětluje prezident Asociace realitních kanceláří.

Zabývat se Airbnb

Tahounem trhu je Praha a několik velkých měst. K vysokým cenám nemovitostí podle Novotného přispívá i fenomén sdíleného bydlení. „Airbnb, pronajímání bytů pro krátkodobé ubytování. To je, myslím si, fenomén, který vyvolal zvýšenou poptávku po pronájmech a koupích bytů,” říká.

Hypotéka. Ilustrační foto

Zhruba třetina nově prodávaných bytů v Praze je podle Novotného v rukou těch, kteří nepotřebují bydlet, ale investují. „Když se podíváme na poptávkový proud po pronájmech, minimálně tato část jsou lidé, kteří si chtějí najmout byt a následně ho pronajímat jako sdílené bydlení,” popisuje.

Novotný není pro regulaci služeb typu Airbnb, s nastavením pravidel novému trendu by ale souhlasil. „Bylo by to vhodné. Spousta poskytovatelů obdobných služeb si stěžuje, že jsou zatíženi řadou administrativních a ekonomických parametrů, kdežto tento byznys se často nekontrolovaně rozvíjí. Bylo by vhodné se tím zabývat,” myslí si.

Vzniká realitní bublina? Hrozí nám podobná situace jako kdysi v USA, kdy si hypotéky brali lidé, kteří si je nemohli dovolit? Poslechněte si celé Interview Plus.
Spustit audio