ČSSD vyhraje volby, musí vyhrát, říká její nový místopředseda Dolínek

13. březen 2017

Sociální demokraté si na svém sjezdu zvolili nové vedení a debatovali o programu. Podle předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky vychází ČSSD ze sjezdu sjednocená. Nové předsednictvo se v neděli sešlo na společném pracovním obědě, místopředsedové si rozdělili své kompetence.

Za zajišťování podpory pro sociálně demokratické starosty a zastupitele bude odpovídat nový místopředseda ČSSD a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek, který je hostem Interview Plus.


Rozdělenost strany vypadá úplně jinak, tady probíhají nějaké vnitřní diskuze, to je naprosto na místě. Udělali jsme si v některých věcech pořádek.Petr Dolínek

Dolínek chce do vedení sociální demokracie přinést svěží vítr: „Přinést nový pohled na jiná témata. Bohužel si nás někdo často snaží uměle dávat do škatulky strany lidí ,pro dávky‘. To je nesmysl. Máme řešení a pohled na většinu otázek ve společnosti, ale často naše názory zapomínáme sdělovat, často je zapomínáme říct tak, aby byly srozumitelné a jednoduché. To je jeden z velkých přínosů, které bych chtěl ve vedení mít, formulovat pohled sociální demokracie na stávající problémy a výzvy, které zde jsou. Srozumitelně, jasně. A hlavně kolem toho nemít pořád desítky hodin jednání, ale rychle se rozhodnout na základě jasných podkladů a cestu naplnit,” říká nový místopředseda.

Jak chce být ČSSD v praxi více srozumitelnou? „Je potřeba diskuzi jasně vzít a se společností hovořit. Tam je potřeba to chtít. Vždycky se o tom mluvilo jednou za dva roky na sjezdech. I když ŠSSD není zkostnatělá strana, naopak je velice svižná, je potřeba ty detaily dotahovat. To v minulosti nešlo a teď se na to musíme zaměřit,” odpovídá Dolínek.

Musíme vyhrát, proboha

ČSSD podle Dolínka není rozdělená. „Rozdělenost strany vypadá úplně jinak. Probíhají nějaké vnitřní diskuze, to je naprosto na místě. Udělali jsme si v některých věcech pořádek. Ze sjezdu odchází silná sociální demokracie, která ukazuje, že není stranou jednoho muže, že má silný mandát pro své nové vedení. Zároveň je to strana, která má ve středu i další osobnosti, které nemusí vždy stoprocentně souhlasit se vším, co aktuální vedení dělá, ale pořád jsou v rámci hnutí aktivní,” vysvětluje svůj postoj místopředseda.

Speciál Martina Veselovského na téma korupce, Jeroným Tejc

Jeroným Tejc, který neuspěl ve volbě statutárního místopředsedy, mluvil o tom, že na sjezdu fungoval „dobře promazaný hlasovací stroj.” „To je trošku zkratkovité a to se mi nelíbí. Je to 700 dospělých lidí, tam to nemůže být tak, že jim někdo nadiktuje, co mají dělat. Sjezd si vybral silným mandátem nové vedení a ten, kdo neuspěl, neuspěl, ale očekávám i od Jeronýma Tejce, že bude dál platným členem sociální demokracie,” odporuje Dolínek.

ČSSD podle jejího nového místopředsedy volby vyhraje. „Musíme vyhrát, proboha. Tady není nikdo, kdo by nastolil zajímavější program. Nikdo tu neodpovídá na celou potřebu řešení všech otázek. Pevně doufám, že to budeme schopni voličům jasně sdělit a že si voliči uvědomí, že teď jde o hodně a je potřeba jít volit,” doufá.

Kam má směřovat ČSSD? Bylo zrušení poplatků ve zdravotnictví populismem? Poslechněte si celé Interview Plus ze záznamu.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio