ČSSD zabila jednání kvůli křeslům. My chceme levicovou vládu ANO, říká Konečná (KSČM)

9. duben 2018

Sociální demokraté minulý týden ukončili jednání s hnutím ANO o koaliční vládě poté, co premiér v demisi Andrej Babiš odmítl požadavek ČSSD na ministerstvo vnitra, případně financí. „Pokud se shodli na programu, tak se divím sociální demokracii, že to zabila na tom, kdo bude sedět na jakém ministerstvu,“ říká europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). K dalším jednáním o vládě se prý komunisté hodlají stavět stejně jako dosud.

„KSČM nejde o posty, ale o to dostat co nejvíce svých programových priorit do programového prohlášení, a aby Česká republika konečně měla stabilní vládu s levicovým programem,“ zdůrazňuje.

Hnutí ANO podle Konečné sice není programově ukotvené v pravolevém spektru, ale je ochotné jednat o komunistických požadavcích, například na zákon o referendu, zvyšování minimální mzdy nebo valorizaci důchodů. Pokud by se obě strany na prioritách dohodly, budou komunisté požadovat pevné termíny pro jejich naplnění.


ANO nemá žádný relevantní program, za který by dlouhodobě bojovalo. Andrej Babiš určitě má vizi, ale také ji velmi často mění.Kateřina Konečná

„25 let jsme předkládali návrhy zákonů, které byly shazovány jen proto, že je podávali komunisté. Pokud je zde strana ochotná přijmout naše priority, tak budu jednat téměř s kýmkoli,“ odpovídá na otázku, zda komunistům nevadí jednat s druhým nejbohatším Čechem.

Na tahu je prezident

Ačkoli sama nebyla členkou vyjednávacího týmu, nechápe, proč jednání probíhala bilaterálně. „Pokud se dohadují tři, měli by i u stolu sedět tři. ANO a sociální demokraté ale odmítali, abychom jednali jako rovní partneři,“ upozorňuje Konečná.

Souhlasí také s názorem předsedy strany Vojtěcha Filipa, že jednání nemusela zkrachovat, pokud by k nim byli komunisté přizváni. KSČM podle Konečné mnohokrát ukázala, že umí být mediátorem. Dodává ale, že nyní je na tahu prezident Miloš Zeman, kterého vyzývá k aktivnímu zapojení.

Sjezd KSČM, Vojtěch Filip a třešně

Předsedkyně komunistů?

Kateřina Konečná bude na dubnovém sjezdu KSČM kandidovat na předsedkyni strany. Mimo jiné proti stávajícímu předsedovi Filipovi a místopředsedovi Josefu Skálovi, který je považován za reprezentanta konzervativního křídla strany, naopak Konečná bývá řazena do toho liberálního.

„KSČM teď ze všeho nejvíc potřebuje jednotu. Samozřejmě každá strana je nějak rozdělena, například ČSSD potřebuje pět místopředsedů, aby pokryla všechny své stranické proudu. Tak na tom my nejsme. Jedině pokud přestanou zbytečné vnitřní půtky, tak se bude komunistická strana moci dostat tam, kam patří. Tedy na dvojciferný výsledek,“ uzavírá Konečná.

Proč se domnívá, že Česká republika není v zahraniční politice suverénní? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio