Dan Ťok: Mýtné je potřeba vybírat dál, hledáme řešení

19. leden 2016

Finance krajů na výstavbu a opravy silnic, komentář ministra dopravy k situaci kolem mýtného a výstavba českých dálnic. To jsou témata dnešního Interview Plus.

„Prostředky pro opravu silnic by měly tedy být v rozpočtech pro kraje. Pokud se rozhodne vláda, že chce krajům nadstandardně pomáhat, souhlasím, ale v rozpočtech krajů by měly být peníze i na silnice, o které se zavázaly starat,“ vyjadřuje se k požadavku krajů na pravidelné příspěvky od Ministerstva dopravy Dan Ťok.

Hrozí, že se tento rok nevybere přibližně 10 miliard za mýto?

„Najdeme cestu, jakým způsobem prodloužit smlouvu se stávajícím provozovatelem. Máme příští týden řídící výbor, kde představíme další kroky,“ uvádí Ťok plánovanou strategii.

„Zvažujeme podání trestního oznámení, nicméně nás předběhla policie, poskytujeme jí součinnost,“ odpovídá ministr k tématu kontroverzní smlouvy s firmou Kapsch.

K otázce Michala Rozsypala, jestli je dobrý nápad prodlužovat ne zcela výhodnou smlouvu, ministr odpovídá: „Co mi zbývá? Jsem v situaci, kdy mám povinnost vybírat mýto a chci tomu vyhovět.“

Ťok v rozhovoru upřesňuje další kroky ministerstva, a sice prodloužení provozu stávajícího mýta a přípravu soutěže, která by měl proběhnout za 3 roky, v rámci které se hledá mýtný poradce.


Systém, který si draze koupila Česká republika, bychom měli využít. Mluvit o tom, že to musíme vyměnit, je rádo slyšeno, ale odpovědné to není.

K výrokům premiéra Sobotky na adresu délky výběru systému mýtného, odpovídá: „Necítím se nijak ohrožen, kroky, které dělám, jsou vynuceny situací, která tady je. Kdokoli by seděl na mém místě, bude pokračovat ve stejných krocích. Pokud politici přestanou dělat z mýta politikum, tak se najde řešení.“

České dálnice

„Kritika o drahém stavění, to je takové klišé. Nikdy jsme neměli nejdražší dálnice, dnes stavíme o 30 % levněji, než se stavělo v roce 2008,“ uvádí dále ministr v rozhovoru.

Plány Ministerstva dopravy na rozvoj českých silnic a dálnic v roce 2016 a celý rozhovor si poslechněte v audio záznamu pořadu Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio