„Debata o Žáčkově básničce je pitomá a kontraproduktivní,” říká eurokomisařka Jourová

10. únor 2017

Násilí na ženách je mnohem rozšířenější, než si většina lidí myslí. Odborníci odhadují, že nějaké formě násilí byla vystavena každá čtvrtá, nebo dokonce každá třetí žena v Evropě. Boj proti tomuto druhu násilí a znevýhodňování žen ve společnosti označuje za svou prioritu i Evropská komise. Co ale může Brusel skutečně udělat? „Musíme oslovit ty, kteří nechodí na konference, abychom nepřesvědčovali přesvědčené,” říká Věra Jourová, eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů, která je hostem Interview Plus.

V letošním roce vrcholí kampaň Evropské komise s názvem Stop násilí na ženách. Jak chce Jourová toto téma dostat z konferenčních sálů mezi lidi? „V kampani jsem se rozhodla, že nechám na příslušných ministerstvech a neziskovkách, aby oslovovaly ty neoslovené, abychom víc ovlivňovali policii, prokurátory - ty, kteří mají pravomoc zasáhnout proti pachatelům. Myslím si, že má kampaň šanci oslovit ty, kteří to zatím ani nevnímali jako problém,” odpovídá Jourová.

Kvóta pro muže

Jourová je komisařkou pro rovnost mužů a žen. V České republice je situace taková, že ženy a muži nedostávají za stejnou práci ten samý plat. „Tenhle problém máme všude v Evropě. V České republice máme schodek 22 %, zatímco v Evropě je kolem 16 %,” říká komisařka.


Jednou jsem z legrace řekla, že kdybychom zavedli kvótu pro muže, tak by se ten platový schodek asi snížil.Věra Jourová

Jourová vyjmenovává tři zdroje problému. „Jeden je, že jsou muži a ženy jinak odměňováni za stejnou práci, což je zakázáno zákonem. Inspektoráty by to měly v jednotlivých zemích kontrolovat a potírat. Zadruhé na ženách spočívá daleko větší břemeno, a nemyslím to ve zlém, povinnosti, které spočívají v péči o děti a členy rodiny. To samozřejmě znamená, že mohou méně pracovat, a že tím mají menší příjmy. Pak jsou to takzvaná segregovaná povolání jako zdravotní sestry a učitelky. V tom povolání, kde je velké procento žen, tam je z nějakého důvodu nižší odměňování,” vyjmenovává Jourová, která říká, že neví, proč tomu tak je.

Co s tím? „Oslovuji ministry práce, kteří mají tyhle věci na starost, aby vyrovnávali mzdové hladiny. Je to ve veřejném sektoru, kde to má stát v ruce. Nemůžu to nařídit plošně v Evropě, ale velmi tlačím na ministry, aby s tím něco dělali, zvlášť tam, kde je schodek vysoký. Jednou jsem z legrace řekla, že kdybychom zavedli kvótu pro muže, tak že by se ten platový schodek asi snížil.”


K čemu jsou holky na světě?
Aby z nich byly maminky,
Aby se pěkně usmály
na toho, kdo je malinký.
Aby nás měl kdo pohladit
a povědět nám pohádku.
Proto jsou tady maminky,
aby náš svět byl v pořádku.
(Jiří Žáček - Maminka)

Matka a rodina

Komisařka zaznamenala i téma, které nedávno prošlo českou společností, tedy dětskou básničku Jiřího Žáčka o tom, že rolí ženy je být maminkou. Báseň podle ní problematická není. „Zarazilo mě, že se zpochybňuje, že je maminka důležitá a nádherná role ženy. Myslím si, že když budeme vést, promiňte, pitomé debaty o ještě pitomějším nápadu, že je to něco škodlivého, tak budeme škodit těm maminkám, u nichž se já osobně starám o to, aby měly dobrou práci, aby za ni měly dobré pracovní ohodnocení. Aby matky samoživitelky, které jsou v České republice na hranici chudoby, neměly tyto problémy. Aby ji domácí tyran nemlátil. To jsou věci, které jsou potřeba řešit, které se snažím řešit. Věci jako básnička o tom, k čemu je dobrá maminka, promiňte, ale ta to teda velmi nešťastně podkopává,” říká.


Matka a rodina, to jsou ty pevné pilíře, na kterých stojí naše životy.Věra Jourová

A co ty holky, ze kterých nebudou maminky, ty jsou zbytečné? „Já říkám, že je celá ta věc naprosto nešťastná, že se to tímhle rozpitvává. Myslím si, že ta báseň hovoří o tom, že máma je nezastupitelná role. Matka a rodina, to jsou ty pevné pilíře, na kterých stojí naše životy. Neměli bychom tohle dávat všanc nějaké hloupé debatě,” odpovídá Jourová, která mluví o plánu komise bojovat proti stereotypům.

Bude Jourová kandidovat na prezidentku České republiky? Slyší často, že „zase něco přichází z Bruselu?” Poslechněte si ze záznamu celé Interview Plus s eurokomisařkou Věrou Jourovou.

autoři: bum , vis
Spustit audio