Dětský psycholog Mertin: Děti si svého ombudsmana zaslouží

8. červen 2016

Jsou dnes děti opravdu jiné, než byly dříve? Tato otázka totiž často zaznívá například od pedagogů v souvislosti s agresivitou nebo rizikových chováním dětí. I na to odpovídá dětský psycholog Václav Mertin v Interview Plus.

„Děti jsou určitě jiné, protože tato společnost je jiná. Společnost se vyvíjí a děti nám nastavují zrcadlo. To nemyslím jenom v tom, že když já řeknu sprosté slovo, tak oni ho zopakují – ale my je formujeme.“

Mertin si myslí, že děti procházejí svým vývojem stejně jako okolní svět, a proto není dobré se tvářit, že na to nereagují například v souvislosti s případy šikany na školách.

„Třeba ve Spojených státech říkají, že v padesátých letech to byly žvýkačky nalepené na stoly a papíry po stolech – to byly ty největší problémy. Nebo že děti chodí po třídě. Kdežto dneska – to jsou nože, drogy, velké násilí,” říká Mertin.

Snižování trestní zodpovědnosti

V souvislosti s větší agresivitou dětí se už delší dobu mluví o tom, že by měla být snížená věková hranice trestní odpovědnosti pro děti. Jak se na to dívá host Michaela Rozsypala?

Václav Mertin si myslím, že ani “dítě, které je mnohem menší – to není o tom, jestli čtrnáctileté nebo třináctileté – tak je lepší, aby ho společnost netrestala. To není pro dítěte to nejhlavnější. Ale aby pomáhala jemu a jeho rodině v tom, aby se ta situace vylepšila,“ říká.

Měly by mít děti vlastního ombudsmana?

„Měly. Podle mého přesvědčení měly,” odpovídá Mertin a dodává, že děti jsou nejslabším článkem společnosti a kvalita společnosti se ukazuje na tom, jak pomáhá těm nejslabším.

Někdo by mohl říct – ale to staří lidé by taky potřebovali. A nemocní by taky potřebovali. Ale ty děti a dospívající – to je velikánská skupina, je to naše budoucnost a myslím si, že by měly mít svého vlastního ombudsmana,” říká Mertin s tím, že mu během jeho dlouholeté praxe tento úřad chyběl právě díky specifické skupině dětí a dospívajících a jejich specifickým problémům.

Poslechněte si celé Interview Plus s hostem Michaela Rozsypala.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.