Díky zvýšení úrokových sazeb vnímá svět českou ekonomiku jako silnou, myslí si ekonom

12. září 2017

Inflace se v meziročním srovnání udržela ve výši dvou a půl procenta. Centrální banka v srpnu zvýšila poprvé od devizových intervencí úrokové sazby. V jaké kondici je česká ekonomika? Nehrozí jí přehřátí? „Vede se dobře, zakázky jsou, ale rozhodně to nesvědčí o tom, že by tu byl nějaký obrovský investiční boom,” říká ekonom Lubomír Lízal, bývalý člen bankovní rady České národní banky (ČNB), který je hostem Interview Plus.

Během prvních letošních osmi měsíců inflace meziročně v každém z měsíců roste více než o 2 %, v srpnu to bylo 2,5 %. Pro ekonomiku je to podle Lízala neutrální zpráva. „Inflace se má pohybovat v koridoru okolo 2 %, takže bych to nazval z tohoto pohledu dobrými časy,” říká.

Kapitola z historie


Inflace není něco, čeho by centrální banka chtěla docílit, ale indikátor, podle kterého řídí svoji měnovou politiku.Lubomír Lízal

Lízal označuje inflaci jako indikátor zdraví ekonomiky. V tuto chvíli je podle něj na zdravé úrovni. „Inflace není něco, čeho by centrální banka chtěla docílit, ale indikátor, podle kterého řídí svoji měnovou politiku,” tvrdí ekonom.

Dvouprocentní stav o ekonomice říká, že se nepřehřívá, ani v ní neprobíhají žádné negativní šoky. „Druhá část je fakt, že centrální banka míří měnovou politikou do budoucna. Současná inflace je sice hezké číslo, ale hovoří to o tom, co dělala banka před rokem. Inflace je pro bankéře hezká kapitola z historie,” vysvětluje Lízal.

Signál a test

V srpnu zvedla ČNB poprvé od roku 2008 úrokové sazby, byť symbolicky. Podle Lízala z prognózy banky plyne, že další zvyšování v letošním roce již nenastane.

„Srpnové zvýšení bylo signálem a testem, do jaké míry bude ekonomika reagovat na to, když se lehce zvýší úrokové sazby. Byly z toho velké obavy a mohli jsme číst množství článků o tom, jak bude kurz kolísat. Ukázalo se, že nikoliv, že byl vývoj v souladu s tím, co se podle ČNB dalo očekávat,” říká ekonom.

Přehřátí nehrozí

Koruna

Projevilo se „zdražení peněz” nějak během posledního měsíce? „Moc ne. Projevilo se zejména ve vnějším pohledu na českou ekonomiku. Začíná být vnímána jako ekonomika, která je na tom velmi dobře, že se může dovolit posun v úrokových mírách,” odpovídá Lízal.

Česká republika je na tom dobře, přehřátí jí ale podle ekonoma nehrozí. „Vede se dobře, zakázky jsou, ale rozhodně to nesvědčí o tom, že by tu byl nějaký obrovský investiční boom. Jsme velmi závislí na okolním propojení, na exportu, takže je okolní svět pro nás do určité míry určující. Také platí, že zatímco v minulosti byly kontrakty se světem dlouhodobé, dnes jsou flexibilní,” popisuje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.