„Evropa ztrácí vliv, vůbec se mi to nelíbí," říká europoslanec Niedermayer

25. říjen 2016

Obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Kanadou, CETA. Vyjednávala se 7 let a nakonec s největší pravděpodobností zkrachuje na nesouhlasu jednoho regionu - belgického Valonska. Prokázala Evropská unie neschopnost dohodnout se? Znamená to, že ani dohoda o volném obchodu se Spojenými státy nemá naději na úspěch? A co musí Unie změnit, aby byla pro své občany zajímavější a srozumitelnější? I o tom mluví v pořadu Interview Plus europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

„Ta dohoda se vyjednává řadu let. To, co padá, je její slavnostní podepsání. Představitelé Evropské unie se ale budou bezesporu dále snažit, aby se ta smlouva podepsala. Teď je to hlavně na belgické vládě, aby jednala se svou provincií a aby dosáhla toho, že ten mandát neskončí a nic z toho nebude,“ říká Luděk Niedermayer.


CETA není mrtvá, k jejímu podpisu nakonec dojde. Jsem o tom hluboce přesvědčenýLuděk Niedermayer

Dlouhá a často komplikovaná vyjednání podle europoslance k politice patří. „I v Evropském parlamentu trvají ty věci déle než bych si představoval. Smířit bychom se s tím neměli. To vyjednávání je ovšem složité. Největší problém, který občané vnímají, byla migrační krize. V okamžiku, kdy některé země do toho jednání vstupovaly s tím, že je to národní problém a jich se to netýká, tak bylo jasné, že to jednání neproběhne rychle."

Přínos pro Českou republiku

Bývalý viceguvernér České národní banky připomíná, jaký význam může mít smlouva CETA pro Českou republiku. „Očekává se, že by mohlo dojít k oživení obchodu a to významně. Bavíme se tady o desítkách miliard zvýšeného HDP. Zároveň je to otázka politická. S kým jiným bychom měli být schopni uzavírat dohody než se zeměmi jako je Kanada?"

Hrobníci smlouvy CETA

Podle Luďka Niedermayera existují síly, které si úspěch dohody nepřály. „Dominantně je to levice a pak to bývají protievropské strany, jako je strana paní Le Penová. Proti posilování transatlantických vztahů a uzavírání dohod jsou státy jako Rusko. Evropa ztrácí vliv, vůbec se mi to nelíbí," uzavírá Luděk Niedermayer.

Dá se předvídat další osud smlouvy CETA? A je vůbec množné zvýšit akceschopnost Evropského společenství? Poslechněte si celý záznam pořadu Interview Plus s Luďkem Niedermayerem a dozvíte se víc.

autoři: Martin Ocknecht , Michael Rozsypal
Spustit audio