Gayové a lesby umí být rodiči, nechceme být občané druhé kategorie, říká zástupce PROUD Kozubík

25. červenec 2016

Platorma PROUD vznikla v roce 2011. Jejím cílem je mimo jiné zrovnoprávnění LGBT komunity ve všech oblastech života. Směřuje například k možnosti párů stejného pohlaví uzavírat plnohodnotná manželství. Stali se gayové a lesby cílem promyšleného útoku od poslankyně Nytrové, která se proti adopci homosexuálů postavila svými kontroverzními výroky?

„Česká společnost je mnohem otevřenější vůči gayům a lesbám – když se podíváte na průzkumy veřejného mínění, tak z nějakých dvaceti procent podpory registrovaného partnerství jsme dnes na osmdesáti procentech," shrnuje vývoj posledních deseti let Jan Kozubík, politolog a vedoucí politické platformy PROUD.

V Interview Plus rozebírá například to, jak se změnil i mediální obraz, kterým jsou páry stejného pohlaví prezentovány: „Vidíme gaye a lesby v normálním pojetí, nikoliv v neustále kontroverzi, jaká tady byla dříve."


Všichni lidé se narodili jako lidské bytosti a láska všech lidí je stejná. Je proto logické, že dva lidi, kteří se milují, tak chtějí svůj svazek zpečetit plnohodnotně. Nechtějí pouze jakýsi institut druhé kategorie. Jan Kozubík

Jak ale připomíná, tak například v menších regionech na vesnicích se stále lidé z LGBT komunity setkávají s ústrky a šikanou.

Občané druhé kategorie

S jakou formou diskriminace se lidé s homosexuální orientací u nás setkávají nejčastěji? „Přišel nám například dotaz, jestli je možné se obrátit na policii v případě, že jdou dva gayové po ulici a někdo na ně začne sprostě pokřikovat, že nic takového v České republice nechceme. A takových případů je poměrně mnoho," říká Kozubík.

Kozubík mluví i o případech, které se dějí ve školství, na úrovni fyzických útoků, případně o diskriminaci v zaměstnání. Jak říká, případů, které se i v platformě PROUD řeší, je stále mnoho. V legislativní rovině pro homosexuály zůstává problémem to, že nelze vstoupit do manželského svazku s právy stejnými, jako mají heterosexuální manželé: „Registrovaní partneři nemají nárok na vdovský důchod, nemají žádná práva ke svým dětem, které vychovávají."

Jako další argument uvádí například možnost partnera z homosexuálního svazku zjistit zdravotní stav dítěte svého protějšku, pokud spolu žijí ve společné domácnosti.

Adopce dětí

„Gayové a lesby jsou schopni být plnohodnotnými rodiči a chceme ten vývoj posunout dál." Ústavní soud ustanovil ve svém verdiktu, že není možné na základě sexuální orientace někomu zakázat adopci dětí – že je to diskriminující, stigmatizující a porušuje to lidskou důstojnost – cituje Kozubík. „Je to posun, ale ta cesta ještě není kompletní." Ústavní soud tak ve svém nálezu změnil dosavadní stav, kdy si registrovaní partneři nemohli požadovat osvojení dítěte k adopci, zatímco jednotlivci s homosexuální orientací žádat o osvojení mohli.

Jan Kozubík

Aktuálně je podle Kozubíka pro homosexuální páry důležitá možnost osvojit si dítě v případě úmrtí jednoho z partnerů v registrovaném manželství, ale jak říká, není cílem usilovat přímo o adopci dětí. „V parlamentu a poslanecké sněmovně musí člověk jít určitou cestou, a kdybych chtěl všechno, tak za stávající situace prostě nejde. Takže jsme se rozhodli jít zatím cestou přiosovojení a do budoucna si uvědomujeme, že to společné osvojení dětí z dětských domovů je také cesta."

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio