Hošek: Pokud Británie nezaplatí unijní účet, může zapomenout na dohodu o volném obchodu

1. prosinec 2017

Vyjednávání o brexitu pokračují, definitivní dohoda je ale stále v nedohlednu. Konzervativní list Daily Telegraph tento týden zveřejnil informaci, že britský tým souhlasil se zaplacením padesáti miliard korun za odchod Spojeného království z Evropské unie, ke kterému by mělo dojít 29. března 2019. Zpráva nebyla oficiálně potvrzena, zastánci brexitu ale obvinili vládu, že prodává národní zájmy. „Radikální brexitáři by nejraději neplatili nic, podle nich k tomu neexistuje žádný právní základ,“ říká Jiří Hošek, šéfkomentátor serveru Seznam Zprávy.

Připomíná, že se na ostrovech dlouho operovalo s částkou dvaceti miliard eur, ze strany unijních vyjednavačů ale už dříve padaly i vyšší částky. Výpočet závěrečného účtu je složitý a má řadu faktorů. Jde například o příspěvek na penze britských úředníků, kteří během členství pracovali v unijních institucích, nebo o závazky k unijnímu rozpočtu do roku 2020.


Británie byla druhým největším čistým plátcem do unijní pokladny. Na druhou stranu ale mnoho chudých regionů dostávalo významné unijní dotace.Jiří Hošek

„Británie se také zavázala, že bude financovat výstavbu infrastruktury v řadě zemí, ručit za půjčky Portugalsku, Irsku nebo Ukrajině či přispívat na nový sarkofág černobylské elektrárny. Je to dlouhý telefonní seznam, ze kterého se nelze jen tak vyvázat,“ upozorňuje bývalý londýnský zpravodaj Českého rozhlasu.

(Ne)přátelský rozvod

Podle Hoška je možné, že rozvod nakonec nebude přátelský, jak se zpočátku zdálo. Evropská unie se totiž může snažit odradit další své členy od toho, aby se vydali britskou cestou, protože euroskepticismus je v některých zemích na vzestupu.

Britská premiérka Theresa Mayová na jednáních v Bruselu

Dokud je Velká Británie členem Evropské unie, nesmí podle pravidel ani začít vyjednávat o dvoustranných obchodních smlouvách s třetími zeměmi. „Zamýšlená změna orientace na Spojené státy zatím zůstává jen na papíře. Mimochodem do USA se už desítky let nesmí vyvážet britské maso a nevím, proč by se na tom teď mělo něco měnit,“ podotýká.

Unijní vyjednavači jsou podle Hoška na jednání lépe připraveni už proto, že bývalý britský premiér David Cameron před referendem zakázal státním institucím se na brexit připravovat. „Červen 2016 je zaskočil v nedbalkách a to obrovské manko stále dohánějí,“ všímá si.

Irská otázka


Překvapilo mě, že evropský tábor mluví jedním hlasem. Britům se nepodařilo sedmadvacítku rozštěpit, pokud to vůbec zkusili.Jiří Hošek

Kromě účtu za brexit a postavení unijních občanů ve Spojeném království je spornou otázkou také hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Parlamentní většina premiérky Theresy Mayové je závislá na severoirských unionistech, kteří si nepřejí jakoukoli změnu na hranici, která je dnes prakticky neviditelná.

„Nedokáži si představit, že by to bylo možné. Vláda odmítá jakýkoli speciální status pro Severní Irsko, které tak spolu s Velkou Británií přestane být členem celní unie a jednotného trhu. V regionu je teď relativní klid, to ale neznamená, že pod zemí nejsou zakopané sklady zbraní. Kontrolní stanoviště by se stala prvním cílem různých šílenců,“ varuje Hošek.

Nebude Británii chybět pracovní síla z Evropy? Prodlouží se fronty před Eurotunelem? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio