Jakub Fischer: Státní maturity nenahradí přijímací zkoušky na vysoké školy

3. květen 2016

Nepřijímají vysoké školy do prvních ročníků zbytečně mnoho studentů, když zhruba třetina z nich studium nedokončí? A kdy nahradí státní maturity přijímací zkoušky na vysoké školy?

„Na to je odpověď poměrně jednoduchá: nikdy,“ říká v dnešním Interview Plus prorektor VŠE a předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Státní maturity místo přijímacích zkoušek

„Vysoké školy odpovídají za kvalitu studia, to se dokonce ještě posílí novelou zákona. Odpovídají za kvalitu absolventů a potřebují k tomu, aby byly schopny realizovat kvalitní vzdělávací proces a aby měly kvalitní absolventy, kvalitní uchazeče a mají svoje specifické požadavky na to, co ten uchazeč musí umět. V humanitních studijních programech jsou ty požadavky přece jenom trošičku jiné než u technických oborů, to znamená, že není možné říci, že je nějaký prototyp uchazeče o studium na vysoké škole,“ vysvětluje Jakub Fischer.

VŠE se na rozdíl třeba od ČVUT nebo VUT nerozhodla používat složitější maturitu z matematiky místo přijímacích zkoušek. „Před dvěma lety jsme měli interní výzkumný projekt, kdy jsme se zabývali tím, že jsme sledovali, jaký je vztah mezi úspěchem studenta u státní maturity s jeho budoucí úspěšností ve studiu,“ zdůvodňuje rozhodnutí VŠE Fischer. A výsledek výzkumu? „Není vůbec žádný vztah mezi výsledkem studenta u státní maturity a budoucí úspěšností při studiu.“

Kvalita absolventů středních škol a maturita z matematiky

Co chybí studentům, kteří po maturitě nastoupí na vysoké školy? „Je to kvantitativní zázemí, to znamená znalosti z matematiky, a za druhé je to řekněme jakási schopnost týmové práce, zvídavost, zájem o poznatky, větší aktivita,“ vyjmenovává nedostatky studentů v jím vyučovaných předmětech Fischer.


Čeští studenti jsou takoví, že prostě přijdou, sednou si do třídy a čekají, že Vy to do nich takovým pomyslným trychtýřem nalejete. Že tam hodinu a půl budete něco přednášet a oni to nějak vstřebají, pak se to naučí na zkoušku a přijdou. Jakub Fischer

Pokud prezident podepíše novelu vysokoškolského zákona, měla by být už za pár let maturita z matematiky povinná. Je to dobře? „Můj názor je, že to dobře je,“ komentuje Fischer. Zájem o maturitu z matematiky ale klesá. Podle Jakuba Fischera to je problém: „Uvědomme si, že matematika není jenom o matematice. Matematika není to, že umím spočítat kořeny kvadratické rovnice. Matematika je způsob myšlení.“

Otázka školného

Podle dat MŠMT o úspěšném dokončení studia na VŠ překročila v roce 2008 výše neúspěšnosti v bakalářských programech hranici 60 % a dále roste. Podle Fischera je to znepokojující a jednou z možností řešení je výběr studentů, kteří na dokončení studia mají a jsou dostatečně motivovaní, u přijímacích zkoušek.

Jakub Fischer

Zlepšilo by situaci zavedení školného? „Před 5 lety jsem byl silně přesvědčen, že ano, dneska už je ten můj názor výrazně slabší a je ovlivněný tím, že student má výrazně vyšší další náklady spojené se studiem,“ říká Fisher a vyčísluje, že pokud by se jednalo o školné v podobě 1 000 korun za měsíc, o jakém se hovořilo, tvořilo by to zhruba 15 % současných nákladů studenta a není přesvědčen o tom, že by si studia více vážil.

Záznam Interview Plus s prorektorem VŠE a předsedou Rady vysokých škol Jakubem Fischerem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio