Jakub Michálek: Novou pražskou radu bychom měli zvolit na příštím zastupitelstvu

12. leden 2016

Kdo bude vládnout Praze? Jaký je současný stav vyjednávání nové pražské koalice? A jaké největší problémy hlavní město trápí?

Šéf pražských zastupitelů za Piráty Jakub Michálek v Interview Plus tvrdí, že na stole je jediná varianta koalice složené z TOP09, Trojkoalice, Nezávislých a Pirátů s podporou ODS. „Snažíme se neprodlužovat agónii současné rady. Na příštím zastupitelstvu by měla být zvolena nová rada města.“

Michálek odmítá informace serveru Neovlivní, který včera napsal, že dojednávaná koalice v čele s TOP09 se stává málo pravděpodobnou a že dosavadní vládní koalice v čele s kritizovanou Adrianou Krnáčovou má největší šanci vládnout v Praze dál.

„Jsou to mediální signály z nespokojených politických stran jako je ANO a ČSSD, které vycházejí spíše z jejich přání než z reality."

Podle Michálka strany jednající o koalici momentálně hledají shodu ve třech klíčových oblastech – doprava, územní plán a majetek. „Pokud bychom nedosáhli shody v těchto oblastech, nemělo by cenu vytvářet novou koalici.“

Dlouhá diskuze bude také o personálním obsazení rady. „Minulá rada měla sice detailní programové prohlášení, ale kvůli personálnímu obsazení se ho nepodařilo naplňovat,“ upozorňuje Michálek.

Magistrát hlavního města Prahy (Nová radnice) na Mariánském náměstí. Licencováno pod Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 via Wikimedia Commons.

Informaci, že se Pirátům nechce do rady, které by velel coby primátor za TOP 09 Jiří Nouza, považovaný za jeden ze symbolů starých pořádků, Michálek nepotvrdil. „Podle mých informací je kandidátem TOP 09 na primátora pan Novotný. Nemáme k tomu výhrady.“

Opencard může skočit

Piráti se budou snažit o to, aby měli vliv na resort informatiky, který je ve velice špatném stavu. Chtěli by také převzít odpovědnost za další vývoj v kauze Opencard.


Vítám rezignaci Radmily Kleslové na pozici starostky Prahy 10. Jsem velice rád, že paní starostka odpovědně vyhodnotila, že lobbing jí půjde lépe než politika a vrací se do lobbistických lovišť.

„Rozhodně netrváme na tom, že se karta Opencard musí zachovat. Pokud se nepodaří vyjednat výhodné pokračování karty, měla by se za ni najít náhrada,“ říká Michálek. Jednou možností jsou papírové kupóny, které už fungují. Další variantou je zavedení bankovních karet, které mohou být používány i v přepravě.

Aktuálně největší problém Prahy je tendr za 13 miliard na svoz odpadu a končící smlouvy na klíčové IT systémy. „S tendrem na svoz odpadu si bude muset poradit ještě stávající rada města, jinak hrozí městu škoda a vypsání dalšího jednacího řízení bez uveřejnění,“ je přesvědčen Michálek.

Server Neovlivní cituje jednoho z manažerů městských firem: "Každý se bojí cokoli rozhodnout. I na běžná posouzení nekonfliktních záležitostí úředníci vyžadují několik oponentních hlasů, zeptají se pomalu každého vrátného, jen aby z toho neměli problém. Výsledek je, že to, co běžně máte zúřadované za týden, teď trvá měsíc,"

Michálek s potřebou zrychlit administrativu a odbourat byrokracii na magistrátu souhlasí. „Pokud jsou maximální lhůty nastaveny na měsíc, tak je to ještě optimistické. Slyšel jsem o případech, kdy tam věci leží několik měsíců.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.