Jiří Čunek: Pro Milana Štěcha hlasovat nebudu. Podpisem prohlášení ústavních činitelů „vyrobil zmetek“

4. listopad 2016

Senátor a nový hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek z KDU-ČSL řekl, že nepodpoří svým hlasem Milana Štěcha při volbě předsedy Senátu. Podle jeho názoru je důležité, jak se člověk, který řídí Senát, chová, jak myslí a co říká.

„Politika je odtržená od života a lidé jí proto nerozumí. - Myslím si, že předseda Senátu svým podpisem pod dohodu čtyř ústavních činitelů vyrobil zmetek. Nejen já, ale i mnoho mých kolegů jsme přesvědčeni o tom, že to dělat neměl. Nejde jen o to, zda nás měl požádat o vyjádření, ale když už to podepsal, tak podepsal něco, co zrovna mě nezastupuje,“ komentuje to Jiří Čunek.


Spojení se STAN by bylo zajímavé, ale myslím si, že na to je za prvé ještě čas, a za druhé si musíme dobře uvážit, obě dvě strany, i Starostové i my, abychom to spojení udělali tak, aby pro nás, pro obě strany, bylo opravdu výhodné. JIŘÍ ČUNEK

Podle jeho názoru tím není porušena nepsaná dohoda o tom, že nejsilnější senátorský klub navrhuje předsedu. „Ať si ČSSD nominuje jiného kandidáta, který bude většině senátorů vyhovovat, a to především právě v té rovině, že se bude chovat a jednat tak, aby to konvenovalo nadpoloviční většině senátorů,“ říká Čunek a dodává, že z pohledu jeho podpisu pod prohlášením ústavních činitelů vůči Číně byl Milan Štěch špatným předsedou Senátu.

Koalice ve Zlínském kraji

KDU-ČSL se na krajské úrovni ve Zlínském kraji rozhodla pro spolupráci s ANO, ODS a STAN. Jiří Čunek zdůvodňuje nepřizvání vládní ČSSD tak, že se řídil rozhodnutím voličů, kteří ze 78 % hlasovali proti dřívější krajské koalici KSČM a ČSSD. Dodal, že pro koaliční spolupráci je důležitější osobní rovina než program.

Jiří Čunek si myslí, že v krajské politice je důležité, aby kandidovali lidé, kteří mají v komunální politice nějakou historii. Setkává se s tím, že profesně často volenými osobami jsou učitelé nebo lékaři, kteří mají poté problémy například s řízením investic. „Já si myslím, že do celostátní a krajské politiky by měli vstupovat především lidé, kteří mají nějakou zkušenost z nižší úrovně,“ uvádí Čunek.

Mohla by KDU-ČSL na celostátní úrovni spolupracovat s hnutím STAN? Cílili členové KDU-ČSL setkáním s dalajlámou na městské liberální voliče? A proč se angažuje v případu Petra Smetky? Poslechněte si celé Interview Plus s Jiřím Čunkem >>

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.