Josef Středula: Ubrat umíme okamžitě, když ale máme přidat, máme připraveno spoustu výmluv

7. prosinec 2015

Pravicová opozice kritizuje vládu, že příliš zvedá provozní výdaje státu, a málo peněz jde do investic. Může si česká ekonomiku v tuto chvíli dovolit vyšší růst mezd? Neměly by podniky i český stát být zdrženlivější?

„Český plat nebo mzda je na hluboko propadlé úrovni, která musí být zvednuta,“ uvedl v pořadu Interview Plus předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Podle něj si to česká ekonomika může nejen dovolit, ale zásadně by tím i sama získala. „Když zvednete mzdu nebo plat, jsou z toho vyšší odvody, vyšší platba daně z příjmu osob, a to je pozitivní. Když máte více peněz v ekonomice, tak jich tam zase zpět více proudí.“

Kampaň odborářů pod heslem Konec levné práce není jen zbožné přání, vysvětlil Středula. „Je to reálná záležitost, kterou česká ekonomika musí zvládnout, a to zejména proto, že i občané jsou nespokojeni s tím, jak nízké jsou příjmy.“

„Mně to kolikrát připadá, že když máme něco někomu ubírat, tak to reagujeme okamžitě, ale když máme někomu dávat, tak už máme dopředu připraveno spoustu důvodů a hlasů, které například říkají, co kdyby nadcházející roky byly horší,“ kritizoval odborář.

Ten je přesvědčen, že k našemu vstupu do eurozóny bychom měli konvergovat nejen v otázce ekonomického růstu, ale i mezd a důchodů obyvatelstva.

„Nerad slyším, když někdo říká, pomozme těm či oněm, ale potom se nepomáhá jiným. Pomáhat exportérům není špatné, je to správné, ale zapomíná se potom na přerozdělení, tedy i zaměstnancům.“

Firmy měly enormní zisky a mají je dále, připomněl odborář. „Z České republiky se vyvádějí enormní peníze v objemu až 8 % HDP do zahraničí.“

„Ty peníze se tady vydělávají, jsou zde k dispozici, ale lidé to nepoznají na svých výplatách, a to je špatně,“ upozornil na neutěšenou českou mzdovou situaci Josef Středula.

Může si česká ekonomika dovolit vyšší růst práce a konec levné práce, po kterém volají odbory? Jak odbory hodnotí návrh rozpočtu, který budou tento týden poslanci schvalovat? Nejen o tom mluvil host pořadu Interview Plus předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio