Jsme připraveni podpořit kvalitní návrhy zákonů a nebýt nenávistnou opozicí, říká místopředseda STAN

7. březen 2018

Od posledních voleb do Poslanecké sněmovny uplyne zakrátko už pět měsíců. Česká republika stále nemá vládu s důvěrou, v samotné Sněmovně se ještě svádějí boje o obsazení funkcí. Bezradnosti vítěze voleb ale zatím podle průzkumů nedokáží využít ti ostatní. Hnutí ANO sílí, naopak TOP 09 nebo Starostové a nezávislí (STAN) by se možná do Sněmovny vůbec nedostali. Vědí, co dělat, aby se zachránili?

Ve středu Starostové a nezávislí oznamují podrobnosti o spolupráci pro komunální volby v Praze s TOP 09.

„Jedná o projekt, který se týká hlavního města Prahy. V Praze je v současné době primátorkou zástupkyně hnutí ANO a my se pokoušíme najít takový model, který dá voličům v Praze programovou a personální alternativu vůči primátorce, jejímu hnutí a dalším uskupením,“ říká Vít Rakušan, první místopředseda STAN, starosta Kolína a poslanec.

Dodává, že se jeho hnutí snaží o širokou spolupráci nejen s TOP 09 v rámci senátních voleb, do kterých chtějí nominovat kandidáty, kteří budou mít širší podporu, nebo podpoří kandidáta jiných uskupení tam, kde budou mít někoho lepšího než STAN.

Pětiprocentní hranice


Zásadní role Starostů a nezávislých je, že i z lokální politiky jsme zvyklí hledat shodu a ne hlasovat pouze podle ideologického klíče. Od začátku jsme říkali, že jsme připraveni, ať už bude vládnout kdokoli, podpořit kvalitní návrhy zákonů a nebýt nenávistnou opozicí.Vít Rakušan

Podle Rakušana jsou Starostové a nezávislí silným subjektem v parlamentu, hlavně v Senátu. Je to ale realistické zhodnocení, když se do Poslanecké sněmovny dostali jen tak tak a teď by podle průzkumů strana nepřekročila pětiprocentní hranici?

„Náš klub má v současné době 12 členů, jsme 3. nejsilnějším klubem v Senátu, tedy zhodnocení toho, že jsme výraznou parlamentní silou, míněno v obou komorách, je realistické. Co se týká průzkumu – my se tomu usmíváme, protože žádný průzkum nikdy nepředpokládal, že se STAN dostane do Sněmovny. Jediný opravdový průzkum, a to jsou volby, ukázal, že reálně nad 5 % máme,“ odpovídá.

Nestraší tedy Starosty a nezávislé, že by podle průzkumů neměli ani 5 %? „Já to stručně shrnu, že my průzkumy vnímáme, ale rozhodně se z nich nehroutíme, protože, jak už jsem řekl, nám nikdy průzkumy přes 5 % nedávaly, a přesto v Poslanecké sněmovně jsme,“ vysvětluje Rakušan.

Vyjednávání o vládě

Hnutí STAN v únoru oznámilo, že by bylo ochotno jednat s hnutím ANO o podpoře vlády. Podle Rakušana jednání proběhlo, jeho hnutí řeklo tři mantinely – proevropské směřování, programové shody a neúčast trestně stíhané osoby ve vládě.

„O prvních dvou byla vedena diskuze, třetí podmínku hnutí ANO okamžitě odmítlo. My jsme to oznámili na jednání kulatého stolu ostatním stranám a dohodli jsme se na tom, že tato podmínka pro nás přetrvává a nehodláme z ní žádným způsobem cuknout, tedy na tom ta jednání o vládě téměř jistě ztroskotají.“ Odezvu z druhé strany Starostové a nezávislí podle Rakušana nemají.

autoři: bum , jpr
Spustit audio