Kanadský velvyslanec Jelinek: Rusko udělalo na Krymu velkou chybu, zavírat oči nebudeme

12. duben 2016

Našla Kanada řešení uprchlické krize? Řeší něco sankce v mezinárodní politice? A jaká je politika Kanady vůči Rusku a postoj Jelinka k výrokům Miloše Zemana?

Kanadský velvyslanec v úvodu rozhovoru připomíná, že historicky Česká republika (a bývalé Československo) udržovala vždy s Kanadou velmi blízké vztahy. Zároveň zmiňuje problémy z doby před pár lety, kdy museli Češi, kteří chtěli odjet do Kanady, žádat o víza. Jak zmiňuje, Kanada kvůli tomu tehdy musela změnit starý azylový systém. Jelinek to udělal v prvních měsících, co se vrátil zprátky do České republiky jako kanadský velvyslanec.

Kanada, Romové, uprchlíci

„Byla to chyba Kanady. To přiznal i náš ministr zahraničních věcí. Náš azylový systém nebyl férový, nebyl průhledný," odpovídá Michaelovi Rozsypalovi s přízvukem ale česky Otto Jelinek. Kanaďané změnili celý systém tak, aby fungoval lépe a benefity nebyly tolik lákavé například pro Romy, kteří z Česka odcházeli hromadně žít do Kanady.

V současnosti se Kanada, stejně jako jiné země, potýká s příchodem azylantů z ostatních zemí. Podle Jelinka ne každý musí akceptovat uprchlíky. V Kanadě mají, jak říká, to štěstí, že jsou multikulturální země a využívají diverzity. Díky tomu mohli přijmout jen tento rok přes 25 000 lidí. Jelinek konstatuje, že je s nimi zacházeno ne jako s uprchlíky, ale jako s budoucími Kanaďany.


Už jsem toho dost přežil a vidím problémy: terorismus, uprchlíci. Je čas, aby to převzala mladší generace. My starší lidi nepředáváme svět v dobré kondici, ale jsem optimista. Kanadský velvyslanec Otto Jelinek

Řeší něco sankce v mezinárodní politice?

Podle Jelinka sankce neřeší všechno, ale jsou jedním z nástrojů, který se dá podle něj použít v případech zemí jako je Rusko. Kanada na sankcích bude trvat dál a nevzdává se v otázce podpory Ukrajiny.


Miloš Zeman pro ruskou agenturu TASS prohlásil: „Vždy jsem byl proti sankcím. Nejenže je nemáme prodlužovat, ale neměli jsme je ani zavádět. Sankce je třeba zrušit teď, nikoli v budoucnu."

Proč Kanada uvažuje o dalším zpřístupnění protiruských sankcí?

„Kanada nemusí poslouchat prezidenta České republiky, co se týká Ruska. Kanada má svoje důvody, proč si myslí a věří, že Rusko na Krymu udělalo velkou mezinárodní chybu," říká s tím, že před tímto sporem nechce Kanada zavírat oči. Podle slov kanadského velvyslance je více věcí, které pronesl v poslední době Miloš Zeman a které komentuje v rozhovoru.

Jaké další výroky Miloše Zemana se zdají Ottovi Jelinkovi kontroverzní? A jak Kanada chápe svoji současnou politiku? I to se dozvíte při poslechu celého Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio