Karel Havlíček: Elektronická evidence tržeb je politické téma, podnikatelé mají jiné priority

18. listopad 2015

Elektronická evidence tržeb (EET) se opět posouvá. První restauratéři začnou posílat účtenky online až v srpnu, a pro všechny podnikatele bude evidence povinná až v roce 2018. Vyšumí nakonec online evidence úplně do ztracena?

„Je to politické téma,“ uvedl v pořadu Interview Plus předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. „Drtivá většina podnikatelů má jiné priority.“

Ti, pro které bude elektronická evidence povinná, což jsou provozovatelé restaurací, hotelů nebo ti, kteří podnikají v maloobchodu nebo velkoobchodu, už ve valné části nějakou formu elektronické evidence mají.

„I ti menší, kteří ji ještě nemají, nevidí problém v samotné elektronické evidenci třžeb, ale vidí problém v tom, jestli je to nebude zdržovat a nebudou se tvořit fronty,“ dodal Havlíček.

Ten připomněl, že podnikatelé obecně nemají problém se zaváděním elektronické evidence. „Digitalizace nás dříve či později nemine, tím spíše, že se to dělá všude jinde.“

„Co je z mého pohledu špatně, je to, že se to celé komunikuje tak, že bude zaveden nějaký režim, protože část podnikatelů neplatí, a my to chceme napravit,“ vysvětlil předseda.

Podle něj, chceme-li účinně působit na podnikatele, musíme jim vysvětlovat, jaký jim opatření přinese benefit.

I když ministr Andrej Babiš sliboval k EET masivní informační kampaň s workshopy, infolinkou a výjezdy do regionů, praxe pokulhává. „Workshopy ministerstvo v regionech realizuje,“ potvrdil Havlíček. „A my jsme sami vytvořili informační server pro podnikatele.“

„Chceme, aby se informace dostaly ke každému. Aby někdo neskočil na špek některým dodavatelům hardware, kteří straší podnikatele, že budou nakupovat za desetitisíce až statisíce nový hardware, jinak jim vše zkolabuje. Nikoliv,“ ujistil české podniky i živnostníky Karel Havlíček.

autoři: oci , bid
Spustit audio