Karel Kovanda: Evropě se naprosto vymstil její pštrosí přístup

11. březen 2016

Selhala Evropská unie při zvládání migrační krize? Karel Kovanda, bývalý český velvyslanec při OSN i NATO, si myslí, že ji krize zastihla nepřipravenou.

To samo o sobě považuje za selhání, vzhledem k tomu, že konflikt v Sýrii probíhá už 4 až 5 let a je stále zuřivější. Z pokojného protestu proti vládě se rozvinul ozbrojený konflikt, do kterého zasahuje stále více aktérů.

„Myslím, že to byl takový pštrosí přístup, že se Evropa, s výjimkou Francie, před několika lety rozhodla nezasahovat do syrského konfliktu, nesnažit se přímo na místě uklidnit zdroje konfliktu a tudíž válečné emigrace. A tento pštrosí přístup se Evropě naprosto vymstil,“ vysvětluje Kovanda. Podle něho Evropa musí vyřešit ochranu vnějších hranic Evropské unie, hlavně Egejského moře mezi Řeckem a Tureckem.

„Turecku můžeme naslibovat, co chceme, ale Turecko ví, že Evropská unie potřebuje Turecko víc, než ono potřebuje Evropskou unii. A tak na základě základního principu bazarového obchodování stále zvyšuje své požadavky,“ říká Kovanda.

Čtěte také

V pondělí skončil jeden mimořádný summit Evropské unie s Tureckem, další bude příští týden ve čtvrtek a pátek. Co se děje v mezidobí? „Summit ze začátku tohoto týdne stanovil základní rysy toho, jak bude dohoda s Tureckem vypadat,“ vysvětluje Kovanda. Další postup bude podle něj takový, že základní rysy se propracují do detailu a prodiskutují se příští týden.


Karel Kovanda předsedal Radě bezpečnosti OSN, byl českým velvyslancem při OSN i NATO a pracoval jako zástupce generálního ředitele Evropské komise pro zahraniční vztahy. Nyní pracuje jako poradce pro oblast unijní politiky pro americkou právní kancelář a je externím poradcem společnosti ČEZ.

Současná krize vede spíše k rozdrobení Evropy, k velkým překážkám a k velkému omezování schengenského prostoru, myslí si Karel Kovanda. Na otázku, zda má Evropská unie nakročeno ke svému rozpadu, odpovídá, že je stále skeptičtější. Podle Kovandy řeší Evropa v současné době asi 6 krizí zároveň, a pokud má přežít, musí napnout všechny síly, aby je vyřešila.

Uprchlická krize podle Kovandy vyhovuje Rusku, protože oslabuje Evropskou unii. „Moskva se velmi intenzivně snaží Brusel umenšit, rozdmýchávat evropské státy jeden proti druhému a stavět Evropskou unii proti ostatnímu světu,“ říká Kovanda. V Sýrii podle něho Rusko svými nálety podporuje prezidenta Bašára Asada a posiluje uprchlickou vlnu.

Celý rozhovor s bývalým diplomatem Karlem Kovandou si poslechněte ze záznamu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio