Karel Štícha: Katolická církev bude po roce 2042 finančně soběstačná

16. listopad 2015

Církevní restituce běží už dva roky. Zatímco polnosti má už církev většinou zpátky, vracení lesů vázne, hlavně kvůli soudům s podnikem Lesy České republiky. Na kolik to brzdí byznys plán církví? Bude církev s majetkem zacházet jako firma, a jaká kriteria pro své podnikání má?

„Investujeme standardním způsobem,“ uvedl v pořadu Interview Plus hlavní ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha.

Především se církev snaží investovat eticky, dodal. „Základní etické principy takového investování jsou celkem zřejmé.“

„Jsou vyloučeny některá odvětví, do kterých slušní investoři neinvestují, a církve se řadí po bok těchto investorů,“ vysvětlil ekonom.

Kromě toho si církev stanovila další rozhodnutí nebo nařízení. „Například nebudeme investovat do komodit. Podle našeho názoru jde o čistě spekulativní záležitost, která nepřispívá k rozvoji a vývoji,“ tvrdí Štícha.

Je tedy cílem katolické církve generovat zisky? „Velké množství subjektů vykonává ekonomické aktivity s cílem mít výnos a použít ho pro svou činnost. Tomu se my vyhýbáme,“ říká ekonom.

„Velká část činnosti církví spočívá v nakládání s vlastním majetkem, nejde tedy o činnost, která by spočívala v hledání možnosti nakoupit levněji a podat dráže, ale naopak zajistit, aby majetek, který máme, byl využíván efektivně a přinášel výnosy potřebné pro činnost církve.“

V souvislosti s restitucemi postupně budou ubývat příspěvky na činnost církve od státu. Poslední peníze by měly přijít v roce 2042.

Bude katolická církev do té doby soběstačná? „Strategické plány počítají s tím, že po roce 2042 bychom měli být soběstační,“ objasnil hospodářské výhledy církve ekonom.

„Jak se to podaří, jestli budeme finančně soběstační dříve nebo později, to je v tomto okamžiku spekulace. Zatím děláme všechno pro to, abychom peníze, které dostáváme jako náhradu za vydaný majetek, nebyly zkonzumovány, ale sloužily jako zdroj financování v budoucnu,“ ujistil Karel Štícha.

autoři: oci , bid
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.