Kauza Dalík je politickým procesem s vlivem CIA, říká Mirek Topolánek v Interview Plus

16. květen 2016

Necelé tři roky stál v čele vlády, přes 7 let vedl pravicovou ODS. U příležitosti svých 60. narozenin vydává knihu. Moderátor Michael Rozsypal se expremiéra Mirka Topolánka ptá na to, jak se s odstupem času ohlíží za svým působením v politice, co ho vedlo k napsání knihy a jestli uvažuje o návratu do vysoké politiky.

„Kdybych se mohl dnes rozhodovat a bylo mi těch 40 let, když jsem kandidoval do Senátu a měl ty informace, které mám dnes, tak bych do politiky vůbec nešel. Ale kdybych to měl odpovědět seriózně – udělal jsem řadu chyb v personálních otázkách nebo spíš jsem byl přespříliš loajální k lidem kolem sebe. Ty, které jsem měl vyhodit, jsem měl vyhodit ne až za rok, ale třeba za tři měsíce. To byla první chyba,“ říká bývalý premiér Mirek Topolánek.

Jako druhou chybu uvádí, že neměl nikdy takové vůdčí postavení v ODS jako Václav Klaus. „Měl jsem v ODS vykolíkovat ten prostor daleko ostřeji, což by možná znamenalo, že bych skončil daleko dříve, ale měl bych volnější ruce pro uskutečňování celé řady jiných kroků.“

Kniha komentářů

Mirek Topolánek vydává knihu s kontroverzním názvem. „Rozhodl jsem se dát dohromady texty za dvacet let, od roku 1996 do roku 2016. Potom mě napadlo to rozdělit do kapitol – první kapitola – Svěží vánek, Topolánek. Takže Svěží vánek,“ říká autor knihy s tím, že by byl rád, kdyby lidé jeho komentáře brali jako vtipné. Jsou podle něj sebeironické a ostré. Zároveň v knize otevírá i například kauzu kolem Marka Dalíka.

Kniha bývalého premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka

„Nebyla to u mě potřeba něco bilancovat. Ten pocit tam nebyl. Bylo to spíš udělat si radost, možná několika dalším lidem. Popsat tu dobu z pohledu člověka, který byl uvnitř.“ říká Topolánek s tím, že by téma mohlo být zajímavé například pro čtenáře, kteří znají jen mediální obraz té doby.

„Chybí vám politika?“ ptá se Michael Rozsypal svého hosta v pořadu Interview Plus: „Politika mi nechybí, mně chybí jenom ta moc. Politika samotná – stovky hodin prosezené na naprosto zbytečných jednáních, přesvědčování nepřesvědčitelných, diskuze s lidmi, kterým byste normálně ani nepodali ruku, kdybyste je potkal v běžném životě, to je něco, po čem se vám stýskat nemůže. Nicméně to být uprostřed dění, ty věci ovlivňovat, o těch věcech rozhodovat – tak to mi nepochybně chybí,“ přiznává Topolánek.

Kauza Dalík je podle Topolánka nestoudný justiční omyl


Ta věc se nestala – pokládám to za poměrně nestoudný justiční zločin, a pokud bude dokonán, tak udělám všechno proto, aby ty důkazy, které existují, které akorát naše justice a vyšetřovatelé nechtějí vidět, tak aby se ukázaly. Je to poměrně politickým procesem, takové jsme tady zažívali někdy v padesátých letech. Mirek Topolánek

Topolánek uvádí v rozhovoru, že zvažuje žalobu, ale čeká momentálně na odvolací soud. „Ta soudkyně, přesto že mě nejmenovala, tak na mě celkem jasně ukázala. Média se toho chopila. Poškodilo mě to jako osobu, poškodilo mě to osobně. Rozhoduji se.“

„Ta věc má jiné konotace. Já za tím vidím ten americký vliv. Ušetřil jsem tomuto státu osm miliard na těch tzv. Pandurech. A já se za to vůbec nestydím, ale Američané nejsou zvyklí přicházet o peníze nikde na světě a ukazuje to vztah té americké administrativy k banánové republice typu Česká republika, která je zajímá jen tehdy, když sem chtějí dodat nějaké zbraně.

Topolánek vidí v celém řízení i vyšetřování americký vliv na české soudy. V čem spočívá? „Americké firmy asi nemají vliv, ale CIA ano. A teď po mě chcete něco, co já nejsem schopný prokázat…To není spekulace, jestliže celou tu záležitost těch Pandurů tady přijede řešit člověk, který má blízko k CIA, který se jmenuje Jackovich, který je takzvaným svědkem v tomto soudním řízením, tak to nemůže být náhoda.“

Proč podle Mirka Topolánka dnešní pravicové strany nezvládají tolik zaujmout voliče? Poslechněte si celé Interview Plus a dozvíte se víc.

Spustit audio