Kontroloři nám odcházejí ke kontrolovaným, nůžky se rozevírají, přiznává šéf NKÚ

12. červen 2017

Poslanecká sněmovna má poslední příležitost schválit rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Času do voleb už totiž zbývá velmi málo a hrozí, že změna ústavy, kterou nevládní organizace považují za klíčové protikorupční opatření, spadne pod stůl. Úřad dnes dohlíží na to, jak stát hospodaří se svým majetkem a jak plní státní rozpočet. Do jeho působnosti už ale nepatří kontrola obcí, měst, krajů a společností s jejich majetkovou účastí.

To samé platí i o firmách vlastněných státem, veřejných vysokých školách a o veřejnoprávní televizi a rozhlasu. „Zhruba třetina veřejných prostředků je nyní mimo kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu, což by nová úprava měla změnit,“ přibližuje jeho prezident Miloslav Kala.


Nikdo není rád, když je podrobován kontrole. Nepochybně jsou tací, kteří s veřejnými prostředky nehospodaří čestně a férově.Miloslav Kala

Příliš už ale nevěří v to, že by se změnu podařilo schválit ještě v tomto volebním období. Novelu ústavy už dvakrát přijala Sněmovna, ale odmítl ji Senát, podle něhož by to příliš zatížilo malé obce. Vláda jeho námitkám vyšla vstříc, kontrola by se tak měla týkat jen obcí nad 10 tisíc obyvatel.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) navíc už před dvěma lety zavedl počítačový systém, který má přístup do více než sedmi tisíc systémů veřejné správy. „Dokážeme s těmi daty pracovat, třídit, porovnávat a vyhodnocovat. Kontroly na obcích a krajích by probíhaly zejména prostřednictvím tohoto systému tak, abychom je nezatěžovali a nemuseli fyzicky žádat o každý papír,“ vysvětluje Kala.

Kontroloři ve střetu zájmů

Pro úřad by to znamenalo přijmout dalších zhruba třicet kontrolorů v průběhu tří let a stejný počet by byl pro tuto agendu vyčleněn ze stávajících personálních kapacit. Podle Kaly to ale jinou agendu neohrozí. „V Rakousku je působnost úřadu také omezena na obce nad deset tisíc obyvatel a samotného mě šokovalo, že na ně dohlíží jen dvanáct auditorů,“ přiznává.


Když náš zaměstnanec dostane pracovní nabídku od kontrolovaného, je povinen takový střet zájmů ohlásit. Ale bohužel se stává, že po skončení kontroly někteří odcházejí.Miloslav Kala

Vážnější problém je ale s platy zaměstnanců NKÚ, protože nespadají pod zákon o státní službě, podle kterého se státním úředníkům zvyšují platy. „Rozevírají se tím nůžky mezi kontrolory a kontrolovanými, a to není dobře. Naši zaměstnanci čas od času dostávají nabídky, aby přešli ke kontrolovaným osobám," říká Kala.

Zaostřeno (opět) na nemocnice

V červnu hodlá NKÚ začít s kontrolou hospodaření několika velkých nemocnic, především se bude týkat pořizování materiálu a služeb. „Před dvěma lety jsme při podobném prověřování zjistili, že nakupovaly srovnatelné položky za diametrálně odlišné částky. Rozhodli jsme se proto ověřit, jestli se ten systém v něčem změnil.“

Mikroskop, jihlavská nemocnice

Zpráva by měla být hotová až v dubnu 2018. „Z našeho pohledu to není pozdě. Nám nejde o to, aby teď nemocnice začaly kupovat aspirin o dvě koruny levněji. Systém financování zdravotnictví je velmi složitý a hlavním smyslem kontroly je přispět k přijetí opatření, které by zdravotní péči zlevnily a zpřístupnily.“

Jak vypadá postup NKÚ při kontrole? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.