Lidé nám pomáhají, ale posílají i nenávistné reakce, říká Zbyněk Wojkowski z ADRA

28. prosinec 2016

Více než devět milionů Syřanů, které vyhnala válka z jejich domovů, čeká další zima v provizorních podmínkách. Jen malá část se dostala, nebo dostane do Evropy. Mnohem více jich přežívá v troskách měst nebo utečeneckých táborech. Jak jim můžeme pomoci? „Každý může přispět. Z projektů potom v Sýrii zajišťujeme lidem základní bydlení, ve vedlejším Libanonu vzdělávání syrských dětí," říká Zbyněk Wojkowski z organizace ADRA.

ADRA pro Syřany bez domova zajišťuje především bydlení a zázemí. „Více než pět milionů obyvatel zústává v Sýrii mimo své domovy. Tito lidé žijí ve velice nuzných podmínkách, často v různých stanech, v opuštěných a poničených veřejných budovách, jako jsou školy, knihovny, obecní úřady. Nemají přístup k vodě, k elektřině. My tyto budovy základním způsobem a co nejlevněji opravíme, čímž se zajistí základní ochrana před povětrnostními vlivy, napojíme je na vodu a kanalizaci, a tím se životní podmínky jejich obyvatel podstatně zlepší,“ vysvětluje Wojkowski. „Konkrétní projekt, který v Sýrii podporujeme, pomůže třem tisícům osob, což je přibližně 650 rodin,“ dodává.


ADRA Česká republika je od roku 1992 součástí mezinárodní sítě ADRA (Adventist Development and Relief Agency), která byla založena a je finančně podporovaná Církví adventistů sedmého dne a která působí ve více než 130 zemích světa. Přes dvacet let poskytuje pomoc lidem v nouzi. V zahraničí realizuje tři typy projektů - humanitární, rozvojové a lidskoprávní. V Sýrii poblíž Damašku a v okolí Homsu pomáhají přímo čeští humanitární pracovníci ve spolupráci s místní pobočkou ADRA.

Češi pomáhají i nadávají

„Lidé v Česku jsou ochotni pomáhat, obzvláště, když se jim situace vysvětlí. Spousta z nich se dokáže vcítit i přes to, jaká je negativní nálada ve společnosti - do určité míry podporovaná politiky. Ti, kterým pomáháme, jsou lidé jako my. Měli své životy před válkou, své rodiny, zaměstnání, nebo studovali,“ odpovídá Wojkowski na otázku Jana Bumby a podotýká: „Chodí nám ale také různé hejty na Facebooku. Lidé nám občas nadávají, proč pomáháme muslimům.“

Desetileté děti pracují a není pro ně místo ve školách

V sousedním Libanonu, kam utíká nejvíce syrských občanů, se ADRA zaměřuje především na pomoc dětem. „Není tu dost míst ve školách. Říká se, že ve státních školách je více syrských než libanonských dětí, které chodí spíše do soukromých škol. Libanonská vláda dlouhou dobu situaci neřešila a ty děti syrských uprchlíků byly na ulici, žebraly, nebo pracovaly. Když uvidíte v supermarketu uklízet desetiletého chlapce, je to s největší pravděpodobností právě uprchlý Syřan. Nebo tyto děti prodávají žvýkačky na křižovatkách,“ popisuje situaci Wojkowski.


Naší snahou je pomáhat především uprchlíkům v zahraničí tak, aby neměli důvod svou zemi opustit.Zbyněk Wojkowski

„Hovoří se o takzvané ztracené generaci. ADRA před několika lety právě proto otevřela pro tyto děti v Libanonu malou školu. Naštěstí se v posledních dvou letech situace mění pod tlakem zahraničních vlád a za přispění mezinárodních organizací. Libanonská vláda rozhodla a vytvořila takzvanou druhou směnu ve státních školách, kde budou učit i odpoledne, aby do nich syrské děti mohly chodit,“ dodává.

Jak se žije syrským uprchlíkům v sousedním Libanonu? Jakou perspektivu tu mají syrské děti? Proč odcházejí do Evropy a co čekají od nového života? Poslechněte si celý rozhovor moderátora Jana Bumby se Zbyňkem Wojkowskim už nyní ZDE.

autoři: kte , bum
Spustit audio