Lidé netuší, jak často dochází k sexuálnímu obtěžování. Proto je kampaň #MeToo důležitá, říká novinářka

26. říjen 2017

#MeToo. Tedy „já také“. Slogan, který lidé sdílejí na sociálních sítích, má za cíl upozornit na sexuální obtěžování žen. Ženy po celém světě začaly mluvit o sexuálním násilí poté, co vyšly najevo skandály hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. „Měla jsem pocit, že když se k té kampani přidám, dostane se k většímu okruhu lidí,” říká Silvie Lauder, novinářka z týdeníku Respekt, která se tématu dlouhodobě věnuje.

Lauder také na Facebooku zveřejnila status s hashtagem MeToo. „Mám za to, že je dobré, když do té debaty vstoupí lidé, kteří generují jistou pozornost, jsou mediálně přítomní. Proto byl nesmírně klíčový moment, když se v podobném duchu vyjádřila eurokomisařka Věra Jourová, v Británii přišly s podobným prohlášením poslankyně, o tématu píší světové umělkyně,” říká.

„Já mám na Facebooku asi 1400 přátel a asi 2 tisíce sledujících. Měla jsem pocit, že když se k té kampani přidám, dostane se k většímu okruhu lidí,” vysvětluje novinářka.

Lidé nemají tušení


Zákoník práce nebo antidiskriminační zákon sexuální obtěžování definuje jako jednání ústní či neústní, které je sexuální povahy a které je chápáno jako nevhodné, nevítané a urážlivé člověkem, na kterého je namířeno. Silvie Lauder

„Ten hashtag provází od počátku věta o tom, že když se všichni lidé, kterým se to stalo, připojí, možná získáme dojem, o jak běžný a rozsáhlý fenomén jde. Když se mluví o tom, že má kampaň za cíl očernit všechny muže, vykreslit ženy jako chudinky, je to mylné. Má za cíl ukázat, jak rozšířené zkušenosti se sexuálním obtěžováním mají ženy i muži,” popisuje Lauder kampaň, která otřásla sociálními sítěmi.

Lidé podle novinářky nemají často tušení, jak často k sexuálnímu obtěžování dochází. „Musíme rozlišit sexuální obtěžování a sexuální násilí. Když si někdo stěžuje, že na něj někdo pokřikoval na ulici, nesnižuje zážitky lidí, kteří byli brutálně znásilněni. Když někdo nadává, že mu ukradli peněženku, taky nesnižuje újmu člověka, kterému vykradli byt,” říká.

„To, o čem se tu bavíme, není nějaká akademická debata. Máme to definované v zákoně. Zákoník práce nebo antidiskriminační zákon sexuální obtěžování definují jako jednání ústní či neústní, které je sexuální povahy a které je chápáno jako nevhodné, nevítané a urážlivé člověkem, na kterého je namířeno,” popisuje Lauder.

26 let obtěžování

„Základní je, jak se cítí osoba, na kterou je takové chování zamířeno. Shodneme se asi všichni na tom, že trauma někoho, kdo je znásilněný, je mnohem větší, než toho, na koho je pokřikováno na ulici. Na druhé straně se takzvaný catcalling neděje většinou jednou za život, já jsem ho zažila poprvé ve dvanácti letech, naposledy mě na ulici obtěžoval muž před dvěma týdny. To je 26 let trvající obtěžování,” říká novinářka.

Podle ní máme o fenoménu minimum informací. „Nikdo ho nijak zvlášť nezkoumá, policie ty věci nešetří. Fyzický kontakt ve veřejném prostoru je přestupek, ale když před vámi kupříkladu někdo ve veřejném prostoru masturbuje, tak je to trestný čin výtržnictví.”

Co jsi měla na sobě?


Žena, která otevře téma tohoto typu veřejně nebo soukromě, se dozví, že má sexuální obtěžování brát jako kompliment. Silvie Lauder

Když se Silvie Lauder na Facebooku otevřela o svých zkušenostech, reakce často nebyly pozitivní. „Počítala jsem s tím. Jako někdo, kdo o těchto feministických tématech mluví a píše, mám zkušenost s vulgárními a agresivními reakcemi. Naposledy včera mi přišel sexuálně velmi explicitní email, kterým nějaký anonymní člověk komentoval moji práci, takže mě to nepřekvapilo,” říká.

„Všichni se pořád diví, jak je možné konkrétně u Weinsteina, že ty ženy tak dlouho mlčely. Jak je možné, když je to tak rozšířený jev, že o tom ženy nemluví. Když o tom ale promluvíte, setkáte se s nedůvěrou, bagatelizováním. Lidé se vás ptají, co jste měl na sobě, jestli jste nějak neprovokoval,” vysvětluje redaktorka Respektu, pod jejímž statusem se lidé vyjadřovali tak, že si za nepříjemnosti může sama kvůli tomu, jak vypadá.

„Žena, která otevře téma tohoto typu veřejně nebo soukromě se dozví, že má sexuální obtěžování brát jako kompliment, že se zas tak moc nestalo a že je asi trošku přecitlivělá,” podotýká Silvie Lauder.

Spustit audio