Markéta Adamová (TOP 09): Zálohové výživné napáchá více škody než užitku

11. duben 2016

Zálohové výživné je opět ve hře. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD plánuje, že by stát mohl platit alimenty za rodiče, kteří dluží výživné. Pomůže toto řešení dětem z rozvedených manželství?

„Z pohledu jednotlivců se může jednat o určitou pomoc, ale z pohledu systému jako celku se domnívám, že v dlouhodobém měřítku napáchá více škody než užitku. Zálohové výživné je nová sociální dávka. Sociálních dávek už máme celou řadu,“ říká v Interview Plus poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová k návrhu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD, která plánuje, že by stát mohl platit alimenty za rodiče, kteří dluží výživné.

„Zálohované výživné je nástroj, kterým společnost závazky vezme na sebe. A ti zodpovědní se složí na ty nezodpovědné.“ vysvětluje svůj postoj Adamová s tím, že za dítě jsou odpovědni oba rodiče. Připomíná, že alimenty jsou často nástrojem pro ty rodiče, kteří ho využívají k boji mezi sebou, aniž by zohledňovali potřeby dítěte.


Už dnes máte prostředky na to, jak po těch dlužnících vymáhat jejich povinnosti a závazky. A to by převzal na sebe stát, který sám ústy ministryně Marksové říká, že si moc nevěří, že bude schopen vymáhat ty dluhy lépe. Markéta Adamová (TOP 09)

„Pokud je tady každé soudní řízení dlouhé a vleklé, tak se pojďme zabývat tím, aby ta soudní řízení netrvala tak dlouho a byly tam lhůty, které budou únosné,“ uvádí Adamová nejen ke zkrácení lhůty soudu, ale také například k tomu, že neplacení výživného je trestným činem až po čtyřech měsících. Podle poslankyně by mohla tato doba být snížena na dva měsíce.

Ne všechno, co funguje v zahraničí, bychom měli slepě přebírat

Kritika současného postoje je jedna věc, ale jaké řešení nabízí TOP 09? „Na stránce vymáhání dluhů připravuji s kolegou Martinem Plíškem opatření, která by vedla k lepšímu a rychlejšímu vymáhání.“ Popisuje svoje plány v souvislosti s ministerstvem spravedlnosti.

Jako další vidí Adamová pomoc v tom, využívat všechny nároky na podporu dávkou: „Myslím si, že úředníci by měli znát tu situaci dostatečně – jaká konkrétní podpora, pro jakou konkrétní rodinu, je potřeba.“

A jaký je názor Adamové na skutečnost, že ženy mají podstatně nižší platy než muži ve stejných funkcích? I to se dozvíte při poslechu celého Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.