Martin Konvička: Vít Bárta není ve spojení se stranou, má ale zkušenosti k nezaplacení

17. březen 2016

Jakým způsobem a co bude prosazovat zakladatel spolku Blok proti islámu Martin Konvička v blížících se krajských volbách a jaké jsou okolnosti spojení spolku se stranou Úsvit národní koalice?

Máte vy nebo Blok proti islámu (BPI) k dispozici momentálně 60 milionů korun?

„Samozřejmě že nemáme, ale máme smlouvu s Úsvitem národní koalice, o tom, že budeme dělat kampaň společně za prostředky Úsvitu. Teda on už se teď jmenuje s Úsvit s Blokem proti islámu. Budeme říkat Úsvit, ať je to jednodušší,“ odpovídá Martin Konvička v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Částka 60 milionů korun se týká zpráv z médií (Právo, Novinky) a smlouvy, kterou zveřejnil na svém blogu Lukáš Lhoťan: Podle nich existuje smlouva s Úsvitem, ze které plyne, že pokud BPI ukončí před volbami vzájemnou spolupráci, musí Úsvitu zaplatit až 60 milionů korun.

„Takhle to tam není – to, co zveřejnil pan Lhoťan není konečné znění smlouvy.“ Jak dodává Konvička, tak ve smlouvě sankce je, ovšem ne 60 milionů, ale 120 000 Kč jako sankce pro Martina Konvičku a lidi z vedení spolku.

„Je to čistě proto – byl srpen – my jsme byli maličký, čerstvě zaregistrovaný spolek – a byla tady obava, ze strany Úsvitu, že v případě, že naše popularita poroste, což roste, tak by mohl přijít Babiš nebo Valenta a nabídnout nám více peněz. Ta sankce je tam čistě proto, kdyby se rozhodl Konvička týden před volbami změnit dres,“ reaguje Konvička.

Uvádí, že se spolek BPI stal podle jeho slov „bohatou nevěstou", a proto částka 120 000 korun, kterou by Úsvit po Konvičkovi požadoval v případě ukončení spolupráce, slouží jako kompenzace a logický krok, vzhledem k sérii mnoha „pseudonabídek“, které Blok proti islámu od té doby dostal od jiných lidí a spolků.

Martin Konvička

Financování volebních kampaní a její náklady

Konvička potvrzuje informaci, že náklady kampaní v krajských a sněmovních volbách ponese Úsvit a ode dne podpisu dohody činí 60 milionů korun. Tyto peníze budou využity na průběžnou propagaci Úsvitu a Bloku proti islámu.

„To není nijak vysoká částka – jsme holt chudičcí a nahrazujeme bohatství nasazením našich členů. Jsou to peníze, které dostává strana Úsvit jako parlamentní strana na svou činnost.“


Poslanec Karel Fiedler a 10 členů v Moravskoslezském kraji odešli z Úsvitu koncem února. V tiskovém prohlášení pan Fiedler napsal: „Společným důvodem ukončení členství mého i mých kolegů a kolegyň je nesouhlas s výrazným ovlivňováním a ovládnutím dění ve straně Úsvit ze strany Víta Bárty."

Je Blok proti islámu ovládán v pozadí Vítem Bártou?

„Je to nesmysl,“ říká Konvička s tím, že uvádí, že Vít Bárta napříč spekulacemi není tím, kdo ovládá hnutí Blok proti islámu.

„Pan Bárta před časem postavil stranu, která se mu rozpadla. A to je zkušenost k nezaplacení. A to je celé.“ Radí se tedy o politice? Na tuto otázku odpovídá Konvička: „Párkrát jsme spolu mluvili.“

Tématem rozhovorů s Vítem Bártou jsou podle Konvičky například literatura 19. století, v rámci kterých se dostávají i k politice.

Celý rozhovor Michaela Rozsypala s Martinem Konvičkou si poslechněte ze záznamu Českého rozhlasu Plus.

 
Konvička: Teď se řeší epochální zlomy, a my budeme řešit Bártu?

Kdo stojí v pozadí Bloku proti islámu:? Vít Bárta to není, říká v Interview Plus předseda Martin Konvička. Celý pořad: http://rozhl.as/lZ.

Zveřejnil(a) Český rozhlas Plus dne 17. březen 2016
autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio