Martin Tlapa: Případná mírová dohoda o Sýrii bude podepsána v Praze

19. listopad 2015

Západ čelí v Sýrii jak Islámskému státu, tak jednomu z nejkrvavějších diktátorů současnosti Bašáru Asadovi. Češi si konec konfliktu v zemi nedokážou zatím představit bez něj. Jak pomůže Česká republika s rekonstrukcí válkou zničené země?

„Největšími hrdiny jsou Syřané, ti kteří zůstali v zemi a neskonale trpí občanskou válkou i válkou s Islámským státem,“ vyjádřil své bezprostřední dojmy v pořadu Interview Plus náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

České ministerstvo zahraničí se samo aktivně podílí na řešení konfliktu v Sýrii, potvrdil politik.

„Naše rozhodnutí ponechat v zemi zastoupení bylo velmi dobré, získáváme informace o tom, co se v zemi děje a jaké jsou potřeby obyvatel,“ chválil českou angažovanost Tlapa.

Fakt, že Česko dál uznává syrskou vlády a tedy i diktátora Asada podle náměstka Českou republiku nediskredituje.

„I z vídeňských jednání je jasné, že se dohoda nedá udělat bez samotné Sýrie. Diplomacie při hledání východisek z tak složitého konfliktu nikdy není černobílý příběh,“ vysvětlil Tlapa.

Podle něj je Česko pro dohodu s opozicí na tom, aby přestalo zabíjení lidí navzájem a vytvořila se společná koalice proti ISIL.

„Česká republika se v Sýrii angažuje nadstandardně,“ zopakoval politik. „Sloužíme jako ambasáda, jako úřad, který pomáhá spoustě jiných zemí v Evropské unii směřovat svou humanitární pomoc.“

„Chceme přenést humanitární pomoc i dovnitř zničené Sýrie a budeme jednat s mezinárodními humanitárními organizacemi, kam pomoc směřovat,“ slíbil náměstek.

Prezident Miloš Zeman už dříve naznačil, že by případná mírová dohoda o Sýrii mohla být podepsána v Praze.

„Pokud by došlo k mírově dohodě, tak přináším z jednání se syrským ministrem zahraničních věcí potvrzení toho, že případnou dohodu by Syřané chtěli podepsat v Praze. Považujeme to za ocenění, že Česká republika je v této roli aktivní,“ potvrdil českou úlohu v budoucnosti Sýrie Martin Tlapa.

autoři: oci , bid
Spustit audio