Milan Štěch: Pan Babiš vystupuje, jako by byl zachránce

10. listopad 2015

Osm let vedl coby předák Českomoravské konfederace odborových svazů největší stávky v Česku. V těchto dnes oslaví Milan Štěch pět let v čele Senátu.

Daří se se senátorům pod jeho vedením opravovat legislativní zmetky, nebo některé zákony spíše kazí? A jak vnímá propad popularity své ČSSD host Interview Plus předseda Senátu Milan Štěch?

Podle průzkumů by volby nyní vyhrálo ANO s 28 %, ČSSD by získala 16 %. „Je to proto, že pan Babiš vystupuje jako zachránce," uvedl politik.

„Část občanů uvěřila tomu, že lze stát řídit jako firmu, a domnívá se, že pozitivní výsledky, které v současné době máme, jsou zásluha hnutí ANO,“ vysvětlil Štěch.

S tímí samozřejmě nesouhlasí. Dobré výsledky jsou podle něj především díky dobré celkové činnosti vlády.

„Máme dobré zaměstnance i podnikatele, a děláme rozumnou politiku,“ tvrdí předseda Senátu.

Ten nevýraznost politiky ČSSD v porovnání s hnutím ANO nevnímá jako problém. „Nebudeme dělat politiku tak, že se budeme předvádět.“

„Jedno je jasné: hospodářská a sociální politika, kterou do programu vlády prosadila sociální demokracie, je úspěšná,“ chválí Štěch.

Senátor je také spokojený se vztahem, jaký premiér Bohuslav Sobotka k Andreji Babišovi má. „Odborníci hodnotí předsedu vlády tak, že si drží Babiše na distanc a problémy v klidu řeší.“

Štěch připustil, že více „populistická“ politika by přinesla sociální demokracii více bodů.

„Pokud se ale třeba v otázce uprchlické krize nedohodneme s partnery v Evropě, tak se může stát, že nám to do určité míry vrátí tím, že klesne odbyt českého zboží, budou u nás méně investovat, bude narůstat nezaměstnanost.“

Politik připomněl, co se dělo se Slovenskem v době Vladimíra Mečiara. „Ten volil rétoriku, kterou západní Evropa odmítala, a dopadlo to tak, že Slovensko mělo 18 % nezaměstnanost.“

„Dělat politiku, kterou okamžitě zhodnotí kladně občané, může být v dlouhodobější perspektivě negativní,“ varoval Milan Štěch.

autor: bid
Spustit audio