Mládek: Premiér mě označil za lovnou zvěř, ve vedení ČSSD chybí více názorů

4. duben 2017

Spor o ceny, které si účtují mobilní operátoři, se stal osudným ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi, který už déle než měsíc není členem vlády. Premiéru Bohuslavu Sobotkovi se podařilo najít jeho nástupce v bývalém Mládkově náměstkovi Jiřím Havlíčkovi. „Byla znehodnocena nejen moje práce, ale i práce mých kolegů,” říká Mládek v Interview Plus.

Důvodům svého odvolání bývalý ministr nerozumí. „Oficiální zdůvodnění byly ceny mobilních dat. Jestli na něco nemá ministr kompetence, tak jsou to ceny a soutěž. To je v zásadě o tom, jestli tři operátoři mezi sebou dostatečně soutěží. Na to jsou jiné instituce. Proč pan premiér zdůvodnil mé vyhození tímto argumentem dodne nechápu. Mohl si aspoň najít nějaký jiný,” říká.


Je mi líto, že se to nakonec všechno zvrhlo na jeden jediný problém, ceny mobilních dat, které navíc nejsou v kompetenci MPO, ale Českého telekomunikačního úřad a antimonopolního úřadu. Byla tím znehodnocena práce nejen moje, ale i mých kolegů.Jan Mládek

Premiér Sobotka podle Mládka rozhodoval o jeho odvolání podle svých PR poradců. Čím si roli toho nepohodlného vysloužil, neví. „Pan premiér mi poslal 9. ledna dopis, ve kterém mě vybízel k větší aktivitě. Když se k tomu přidal mobilní internet, chtěl, abych přijal zodpovědnost i za tuto věc. V zásadě mě označil jako lovnou zvěř, na kterou má být dělán hon,” myslí si.

„Je mi líto, že se to nakonec všechno zvrhlo na jeden jediný problém, ceny mobilních dat, které navíc nejsou v kompetenci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), ale Českého telekomunikačního úřad a antimonopolního úřadu. Byla tím znehodnocena práce nejen moje, ale i mých kolegů, protože MPO dosáhlo opravdu hodně,” tvrdí bývalý ministr, který zmiňuje třeba nízkou nezaměstnanost a energetiku.

Lobbing v parlamentu

Senátorka Alena Dernerová, která patřila ke kritikům novely telekomunikačního zákona, řekla, že významným faktorem je vliv lobby mobilního operátorů. „Každá významná ekonomická skupina dělá nějaký lobbing v parlamentu, operátoři nejsou výjimkou,” říká k tomu Mládek.

„Z mé strany tam byl ještě jeden problém, který jsem marně vysvětloval panu premiérovi, protože jsem měl odpovědnost za rozdělení evropských peněz na výstavbu vysokorychlostních sítí v odlehlých oblastech. Absurdní problém je v tom, že sektor peníze moc nechtěl. Byla to zvláštní situace, většinou firmy chtějí peníze z evropských fondů, v tomto případě ne,” vysvětluje host.

Sjezd ČSSD, Jeroným Tejc

„Potřeboval jsem dohodu, stávající ministr ji také potřebuje. Teď se začnou peníze čerpat, někdy během měsíce dubna budou vypsány výzvy. Bylo by dobré, kdyby peníze byly vyčerpány, protože odlehlé oblasti to potřebují,” dodává exministr.

Tejc je chlap

V závěru minulého týdne oznámil poslanec Jeroným Tejc, že na podzim odejde z politiky. Nebude usilovat o křeslo poslance, nedokáže se ztotožnit se současným směřováním ČSSD. Mládek to glosoval slovy: „Kolega Tejc je chlap, rozhodnutí rozumím.”


ČSSD je v obtížné situaci, protože nastoupilo hnutí bez programu, které v zásadě přebralo program sociální demokracie, a pak si přisvojilo veškeré úspěchy vlády.Jan Mládek

„Velmi mě znepokojil vývoj na sjezdu ČSSD. Ne proto, že potvrdil mandát předsedovi strany a prvnímu místopředsedovi, ale že se snad poprvé stalo to, že ti, kteří mají jiný názor, nejsou vůbec zastoupeni ve vrcholném vedení sociální demokracie. Pan Tejc nebyl zvolen ani řadovým místopředsedou,” vysvětluje Mládek.

„To je špatné nejen pro těch 40 procent nezastoupených, ale i pro stranu jako takovou. Reálně hrozí, že i v případě volebního neúspěchu a dalšího sjezdu bude situace zabetonovaná. Nešťastný byl celý lánský puč, tohle je jeho důsledek. ČSSD je v obtížné situaci, protože nastoupilo hnutí bez programu, které v zásadě přebralo program sociální demokracie a pak si přisvojilo veškeré úspěchy vlády,” myslí si poslanec.

Jak komunikoval bývalý ministr se zástupci operátorů? Jak vidí kauzu kolem OKD? A jaká je jeho budoucnost v politice? Poslechněte si celé Interview Plus s Janem Mládkem.

autoři: bum , vis
Spustit audio