Nebojíme se napravit EET i daně. Jsme alternativou pro zklamané voliče, říká Jurečka

21. červen 2017

Zjednodušit daňový systém, více zvýhodnit rodiny s dětmi a zrušit elektronickou evidenci tržeb pro malé podnikatele. To jsou hlavní body, které na úterní tiskové konferenci představily strany budoucí volební koalice Starostové a nezávislí a KDU-ČSL. Proč nyní EET chtějí lidovci rušit, když byli ve vládě, která ji zaváděla? A nesnaží se před volbami tvářit, jako by byli opoziční stranou? Hostem Interview Plus byl místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Naší podmínkou pro zavedení EET bylo zpracování kvalitních analýz dopadů na jednotlivé podnikatelské sektory. Ministerstvo financí nějaké předkládalo, ale měli jsme pochybnosti o jejich relevanci. Proto jsme požadovali rozdělení na čtyři fáze, aby o posledních dvou rozhodovala až nová vláda,“ vysvětluje Jurečka.


V principu s EET souhlasíme, ale máme vážný problém s nastavením parametrů. Místo lepšího výběru daní pro stát některým podnikatelům přináší jen vyšší náklady.Marian Jurečka

EET samotná podle Jurečky není špatný nápad. Podnikatelé z maloobchodu a pohostinství totiž měli problém s nekalou konkurencí těch, kteří nevydávali daňové doklady a vypláceli zaměstnance načerno. U některých podnikatelů ovšem EET neznamená lepší výběr daní, ale jen vyšší náklady.

Změnu EET do koaliční smlouvy

„Vláda, které je (KDU-ČSL, pozn. red.) součástí, pro zjednodušení daní neudělala nic, dokonce je ještě zkomplikovala. Zaváděla EET i pro malé podnikatele. Představitelé vládních stran chtějí sbírat body na nápravě toho, co sami způsobili, a dělají si z lidí legraci,“ říká předseda opoziční ODS Petr Fiala.


Pokud se někde stala chyba, je třeba, aby se politici nebáli ji napravit. Málokdy se povede přijmout 100% ideální zákon.Marian Jurečka

Jurečka ale oponuje. „Předkládali jsme konkrétní pozměňovací návrhy do Poslanecké sněmovny, některé ale bohužel nepodpořila ani ODS a TOP 09,“ připomíná první místopředseda KDU-ČSL. Pokud by lidovci po volbách byli ve vládě, snažili by se změnu EET prosadit jako bod koaliční smlouvy.

Klidná vládní síla

Přestože je KDU-ČSL ve vládě, snaží se podle Jurečky ve spolupráci se Starosty nabídnout voličům alternativu. Oproti ostatním vládním stranám prý nabízejí politiky, kteří za sebou mají dobře odvedenou práci a žádné skandály.

Nabízí se tedy otázka, proč byli lidovci ve vládě s ČSSD a hnutím ANO? „Tehdy nebyla jiná alternativa a programově jsme se dokázali shodnout. To, jak se pak představitelé stran chovají, musí zhodnotit voliči. My jsme nebyli u schůzek Andreje Babiše s novináři, nevydávali korunové dluhopisy a naši ministři nemuseli být odvoláváni pro neschopnost. My jsme naopak na tyto problémy upozorňovali a snažili se je řešit,“ uzavírá Jurečka.

Jak může ministerstvo zemědělství bojovat se suchem? Bude zemědělcům kompenzovat ztráty? A jak je vést k lepší péči o krajinu? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio