Nemocnici Na Františku nechceme privatizovat, jen snižujeme náklady, tvrdí starosta Lomecký

18. leden 2018

Proti plánu Prahy 1 přenechat Nemocnici Na Františku soukromému provozovateli se vyslovila sousední Praha 7. Její starosta Jan Čižinský z KDU-ČSL o víkendu u volebních místností sbíral podpisy pro konání referenda. „Strašit lidi před volebními místnostmi, že nemocnici hrozí nějaké nebezpečí, považuji za nekorektní politický faul,“ říká starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09. Městská část nemocnici dlouhá léta dotuje, za posledních sedm let jí poslala skoro půl miliardy korun a hodlá v tom pokračovat.

„Chceme ale najít ekonomicky únosné řešení, abychom nemuseli ročně nemocnici dávat 40 milionů korun za občany jiných městských částí. Praha 7 tam posílá své pacienty a Praha 1 platí. Mohli bychom ty peníze dát na seniory, školy nebo něco jiného,“ upozorňuje.


Probíhá výběrové řízení, jestli někdo nenabídne podmínky, které by pro Prahu 1 byly výhodnější, a to při zachování stávající péče. Vše ostatní jsou plané výkřiky.Oldřich Lomecký

Praha 1 nabízí nemocnici soukromníkům prostřednictvím koncesní smlouvy, která by zajistila stávající rozsah služeb. Pražští radní minulý týden schválili záměr, aby nemocnici převzal magistrát. „To je nejlepší řešení, ale to až do 9. ledna nebylo na stole,“ vysvětluje Lomecký důvody pro vypsání výběrového řízení, které stále pokračuje.

Po otevření obálek koncem ledna komise, ve které budou i zástupci ministerstva zdravotnictví, pojišťoven i opozice, vyhodnotí nabídky. „A pokud některá z nich bude pro Prahu 1 výhodná při zachování péče, bude zastupitelstvu předložena ke schválení. Jsem připraven preferovat nabídku magistrátu, ale proč se bránit otevření obálek?“ ptá se Lomecký.


Výběrové řízení na provozovatele
Firmy mají pro podání nabídek čas do 23. ledna, zájem zatím projevují nejméně čtyři. Jde o společnosti Penta Hospitals, Privamed, AGEL a EUC. Celková hodnota plánované koncese na 35 let je odhadována na 10,5 miliardy korun. Praha 1 stanovila nájemné půl milionu měsíčně, zároveň však podmínky koncese navrhují kompenzaci ze strany radnice řádově 50 až 60 milionů korun ročně. Konkrétní podoba smlouvy má vzejít z výběrového řízení. Nemocnice na Františku je jediná, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát.

Nejde o privatizaci

Odmítá, že by ve skutečnosti šlo o prodej, pronájem či snad zašantročení nemocnice, jak to nazývá starosta Prahy 7 Čižinský. „Nemocnice musí nakupovat externí služby laboratoří nebo počítačové tomografie. Pokud by do toho vstoupil soukromý subjekt, který těmito službami disponuje, snížila by se tím ztráta,“ vysvětluje.

Nabídka soukromého subjektu by podle Lomeckého musela snížit náklady hrazené městskou částií, které by ovšem zůstala kontrola nad nemocnicí.

Lomecký také ujišťuje, že pro pacienty se bez ohledu na vítěznou nabídku nic nezmění. „Ani pokud bychom žádnou nevybrali, neznamená to, že nemocnici omezíme nebo zavřeme. Pouze bychom vyčerpali všechny možnosti na snížení ztráty. Snažíme se o to už od roku 2011, ale okolnosti jsou takové, že se to nedaří,“ uzavírá.

Proč považuje referendum za divadlo? Měla by Praha 1 přehodnotit chystaná omezení pro cyklisty? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.