Není možné, aby byl ve vysoké ústavní funkci zástupce strany, jejíž členové urážejí oběti holocaustu, tvrdí Bartošek

28. únor 2018

Přestože poslanci KDU-ČSL sehnali potřebných 80 podpisů k jednání o odvolání předsedy SPD Tomia Okamury z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny, protlačit bod na jednání se jim nepodařilo. Za Okamuru, který se omluvil za své výroky o koncentračním táboře v Letech, se postavilo hnutí ANO. „Je potřeba jasně říci, že tohle je nepřijatelné chování a v České republice ho nebudeme tolerovat,” říká o výrocích členů SPD předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, který je hostem Interview Plus.

Bartošek iniciuje za KDU-ČSL svolání mimořádné schůze, na které by mělo dojít k jednání o odvolání Tomia Okamury z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny. „Jsem přesvědčen, že není možné, aby byl ve vysoké ústavní funkci zástupce politické strany, jejíž členové urážejí oběti a popírají utrpení lidí za 2. světové války, oběti holocaustu.”

Předseda poslaneckého klubu křesťanských demokratů očekával, že bod bude zařazen už proto, aby se mohli členové SPD distancovat od kontroverzních výroků. „Aby dali stanovisko k tomu, co probíhá. Hlasování o odvolání Tomia Okamury z funkce mohlo proběhnout neúspěšně, ale jsem přesvědčený o tom, že měla proběhnout diskuze k tomuto bodu,” podotýká.

Do plynu ne


V Poslanecké sněmovně je daná koalice, byť nikým nevyřčená, hnutí ANO, SPD a KSČM.Jan Bartošek

Nejde o jasný signál, že se tím poslanci nechtějí zabývat? „Je to signál toho, že je v Poslanecké sněmovně daná koalice, byť nikým nevyřčená, hnutí ANO, SPD a KSČM. Ukazuje se, že o naprosto klíčových věcech hlasují spolu,” odpovídá Bartošek.

„Zadruhé si skutečně nemyslím, že je nepodstatné, jestli se o koncentračním táboře v Letech zástupce SPD vyjadřuje jako o neexistujícím pseudokoncentráku, Tomio Okamura hovoří o tom, že tábor měl děravý plot a pohyb byl v podstatě volný, nebo bývalý tajemník SPD vykřikuje, že Židi, cikáni a homosexuálové patří do plynu,” dodává.

Tomio Okamura se na jednání poslanců hnutí ANO omluvil za své, podle jeho slov nepřesné, výroky. I v minulosti mluvil o tom, že bývalý tajemník už není členem SPD. „Je potřeba si uvědomit, že je řeč o SPD a některých jejích členech. Tomio Okamura je pouze jeden z těch, který se tímto způsobem vyjádřili,” upozorňuje.

Proti nálepkování

Pro Bartoška je nepřijatelné, aby Česko ve vysoké ústavní funkci reprezentoval zástupce SPD. „Představte si, že Tomio Okamura s pověstí SPD půjde na jednání se zástupci státu Izrael. Jsem přesvědčen o tom, že takový reprezentant bude poškozovat jméno České republiky.”

Tomio Okamura opakovaně tvrdí, že odmítá hrůzy holocaustu a SPD nezpochybňuje utrpení lidí v táboře v Letech, má ale výhrady k tomu, jak stát vykoupil místní vepřín.

Tomio Okamura. Předvolební debata, 9.10.2017

„Okamura psal omluvný dopis Židovské obci, ta mu odpověděla, že mu jeho omluvu nevěří. Je vnímaná jako účelová,” říká k tomu politik, který je podle svých slov na sociálních sítích a přes e-mail viněn z toho, že chce pouze křeslo místopředsedy Sněmovny pro sebe nebo KDU-ČSL.

„Je potřeba jasně říct, že jestliže se nevymezíme proti tomuto způsobu chování, vůči nálepkování, které se zde děje a které provázelo i konec 30. let v Evropě, je to velké riziko pro celou společnost. Je jen otázka času, než začnou nálepkovat mě, vás nebo někoho jiného jen proto, že se nelíbí. Je potřeba jasně říci, že tohle je nepřijatelné chování a v České republice ho nebudeme tolerovat,” myslí si Jan Bartošek.

Spustit audio