Neúspěch radikálních stran neznamená konec problémů, říká politolog Jan Charvát

18. říjen 2016

Strany, které šly do letošních voleb s protiimigrantskou rétorikou, neuspěly. Koalice SPD a SPO získala v krajských volbách celorepublikově pět procent hlasů, ostatní strany s podobným zaměřením ještě méně. V senátních volbách představitelé Alternativy pro Českou republiku nikde nepostoupili do druhého kola. Zmizelo toto téma z české politické scény? Nebo se ho chopili lidé v hlavním proudu české politiky? O tom v pořadu Interview Plus mluví politolog Jan Charvát z Fakulty sociálních věd UK.

Imigrace k urnám netáhne

„Ty strany neuspěly z několika důvodů. Ten první je, že jich je příliš mnoho a vzájemně si tříští síly. Kromě toho téma imigrace je už značně vyčerpané jako moment, který rezonuje. Navíc se dostalo do programu těch zavedených stran, takže řada lidí ztratila důvod volit malé strany," říká k neúspěchu stran s protiimigrantskou rétorikou politolog Jan Charvát.


Lidé mají pocit, že jejich pocity nejsou tak naplněné, jak jim bylo slibováno. Vidíme nástup generace kolem čtyřiceti let. Teď podlehli tomu pocitu, že tvrdě pracují a mají z toho jen hromadu složenek ve schránce. Ten pocit, že někdo dostává něco, co vy jste nedostali, je pro ně nesmírně iritující.Jan Charvát

Alternativa k tradiční politice?

Neúspěch radikálních stran ovšem podle Jana Charváta neznamená, že by část společnosti nepodporovala často radikální řešení problému. „Ti lidé vnímají politiku spíš emotivně, jako něco špatného, a proto nechtějí jít volit. Říkají si: Já obyčejný člověk nemůžu udělat nic. Stejně za mě rozhodne někdo jiný." Nezájem lidí o politiku může podle Charváta v budoucnosti umožnit nástup případných autoritativních vládců. „V případě, že k volbám chodí malý počet lidí, může zvítězit ten, kdo dokáže zmobilizovat i malou skupinu tak, aby mu ty hlasy odevzdala."

Jak se projevuje hlas nespokojených voličů? Co je příčinou jejich frustrace? A zachvátí společnost vlna populismu? Poslechněte si celý pořad Interview Plus s politologem Janem Charvátem a dozvíte se víc.

autoři: Martin Ocknecht , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.