Nikulinovo vydání bylo v rozporu se zákonem. U výslechů byli agenti FBI, tvrdí jeho advokát

4. duben 2018

Údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina chtěli postavit před soud Američané i Rusové. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) nakonec rozhodl o jeho vydání do Spojených států, kde mu na základě obvinění z internetové kriminality hrozí desítky let vězení. Případ ale může mít v České republice právní dohru. „Panu ministrovi nevyčítám, že se rozhodl pro vydání do Spojených států. Ale jeho rozhodnutí bylo předčasné, a tedy v rozporu se zákonem,“ říká Nikulinův advokát Martin Sadílek.

Podle něj měl ministr spravedlnosti vyčkat na rozhodnutí o soudním přezkumu Nikulinovy žádosti o azyl. Soud ji sice pravomocně zamítl, ale Nikulin na rozhodnutí podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, která má odkladný účinek. Pelikán ale nechtěl situaci dále protahovat, protože Nikulinova přítomnost na českém území byla tajnými službami vyhodnocena jako bezpečnostní riziko.


Nejméně v jednom případě se úkonů trestního řízení účastnili příslušníci FBI. Ve spisu jsem k tomu ale nenašel souhlas.Martin Sadílek

„Bezpečnostní opatření by neměla jít na úkor obhajoby a práv pana Nikulina. Tím způsobem, jakým byl vydán, ale jeho práva bezpochyby krácena byla. Jako demokratická společnost se pyšníme, že chráníme práva jednotlivců,“ zdůrazňuje Sadílek.

FBI v Česku

Navzdory rozhodnutí Ústavního soudu se ale domnívá, že žádosti o vydání byly nedostatečné, ruská i americká. „Byla založená na tvrzení agenta FBI. Americká strana tvrdila, že důkazy disponuje, ale nebyla je schopna ukázat. A část důkazů se obhajobě podařilo vyvrátit, například IP adresu, která měla být registrována na jméno pana Nikulina,“ přibližuje.

Nikulina navíc měli příslušníci cizích bezpečnostních složek nejméně dvakrát nabádat, aby se lživě přiznal k útokům na web americké Demokratické strany, za což měl získat nějaké výhody. „Proto měl obavy, že smyslem vydání do Spojených států nebude běžná kriminální činnost, ale že případ má politické pozadí,“ uvádí Sadílek.

Schůzka s Mynářem? Nic divného

Advokát se kvůli případu sešel i s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. „Kancelář prezidenta mě požádala o schůzku, které jsem se zúčastnil. Maminka mého klienta napsala velmi osobní dopis panu prezidentovi, v němž ho žádala o pomoc,“ vysvětluje Sadílek důvody, proč se měl o kauzu začít zajímat prezident Miloš Zeman.


Pana kancléře vnímám jako prodlouženou ruku prezidenta a na jeho otázkách mi nepřišlo nic divného. Týkaly se právního stavu věci.Martin Sadílek

„Nepozoroval jsem žádný politický tlak na moji osobu nebo výkon mé práce. Ale vnímal jsem sdělovací prostředky a podprahově cítil, že tam ten politický zájem existuje a konečné rozhodnutí pana ministra se bude americká i ruská strana snažit ovlivnit. Já to ale vnímal pouze v rovině právní,“ podotýká Sadílek.

Jeho další postup prý bude záležet na Nikulinových rodičích. „Je velmi těžké o tom s nimi diskutovat, stále se nevzpamatovali z toho šoku. O svém synovi teď navíc nemají žádné zprávy, pro ně je ta situace extrémně emotivně vypjatá,“ uzavírá.

Jak se dostal k obhajobě Jevgenije Nikulina? Čeho by chtěl dosáhnout ústavní stížností na rozhodnutí ministra spravedlnosti? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum