Ondřej Schneider: Pokud vyhraje Trump, USA už nebudou vůdcem svobodného světa

28. říjen 2016

Ve volbách se lidé rozhodují podle peněženky. Úspěch záleží na stavu ekonomiky. Na podobné poučky se mohli spolehnout kandidáti politických funkcí v minulých letech skoro po celém světě. Do jaké míry ale platí tyto teze pro letošní prezidentské volby ve Spojených státech? Ovlivní příští prezident USA, zda bude tato země bohatší nebo chudší?

Podle ekonoma Ondřeje Schneidera z International Institute of Finance u Donalda Trumpa nikdo neví, co by se dělo, kdyby se stal prezidentem. Hillary Clintonová se až během kampaně začala profilovat jako pokračovatelka režimu, který zavedl Barack Obama.


Pokud vyhraje Donald Trump, tak se Spojené státy změní a nebudou už, jak tomu tady říkají, vůdce svobodného světa, ale bude to země, která má vnitřní hluboké problémy, která je ve vnitřním chaosu. Pokud vyhraje Hillary Clintonová, tak se žádné zásadní změny neuskuteční. ONDŘEJ SCHNEIDER

„Finanční trh se případného úspěchu Donalda Trumpa velmi bojí. Je to vidět na všech průzkumech a bylo to vidět i v okamžicích, kdy se zdálo, že má nějakou naději na to, aby vyhrál – na trzích došlo k určitým turbulencím. Obavy tu jsou a jsou jednoznačné proto, že do úřadu možná nastoupí někdo, kdo nemá žádné propracované plány, kdo říká řadu věcí, které by už v krátkodobém horizontu americké ekonomice uškodily, a je to kandidát, který odmítá jakoukoli diskuzi založenou na faktech. Celá jeho kandidatura se opírá čistě o emoce,“ říká Ondřej Schneider.

Vliv globalizace

„K čemu dochází v posledních dvaceti letech je globalizační proces, který mění rovnováhu sil v ekonomice a mění strukturu. Zmenšuje význam tradičních odvětví, jako je průmysl, a zvyšuje význam odvětví, která jsou novější, ať jsou to média, technologie nebo finance,“ vysvětluje Ondřej Schneider.

Podle Schneidera lidé, kteří volí Donalda Trumpa, moc necestují a srovnávají se hlavně s dalšími Američany. Mají proto mylnou představu, že za poslední léta nebývale vzrostly příjmy jen těch nejbohatších. Vnitřní koheze společnosti je podle tohoto zjednodušení narušená, protože lidé mají pocit, že na globalizaci vydělávají jen elity a zbylých 99 % společnosti ne.

Do jaké míry jsou tématem prezidentských voleb v USA dozvuky poslední velké finanční a ekonomické krize? A je možné vykládat souboj prezidentských kandidátů jako boj o změnu versus zachování statu quo? Poslechněte si celé Interview Plus s ekonomem Ondřejem Schneiderem >>

autoři: bum , jpr
Spustit audio