Pavel Zeman: Kolem zákona o státním zastupitelství je příliš mnoho hysterie

21. březen 2016

Zákon o státním zastupitelství. Kontroverzní norma, která budí emoce a rozděluje odbornou veřejnost už nějaký čas. Před pár dny ji ministr spravedlnosti poslal na vládu.

Jestli ale zákon projde bez problémů celým legislativním procesem, není vůbec jisté. Proč je spojen s takovými kontroverzemi? „Trvá to příliš dlouho,“ odpovídá v pořadu Interview Plus nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a shrnuje vývoj zákona od roku 2011, kdy se začal připravovat.

„V současné době je kolem zákona příliš mnoho hysterie,“ pokračuje Zeman. Z vlády by měla norma zamířit do sněmovny. „Mám určité obavy, jaké pozměňovací návrhy mohou přijít v Poslanecké sněmovně. Na druhou stranu, je to výsostné právo poslanců,“ říká Zeman.

Čtěte také

Spor o tzv. protikorupční speciál

Spor se vede o vznik tzv. protikorupčního speciálu, který by se zabýval velkými hospodářskými kauzami. „Debata se paradoxně koncentruje někam, kde osobně nevidím zas až tak velký problém,“ podotýká Pavel Zeman.

Kritizuje se, že tento speciál by měl mít příliš široké pravomoci a nedostatečnou kontrolu. „Je rozdíl mezi speciálem a zbytkem soustavy. Zatímco ve zbytku soustavy bude fungovat tzv. dohled, to znamená kontrolní činnost nadřízeného státního zastupitelství nad podřízeným, u speciálu je tato činnost vyloučena ze zákona, což ale neznamená, že by postrádal jakoukoliv kontrolu,“ vysvětluje Zeman.

Tento model prosazuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který podle Zemana trvá na tom, aby speciál byl nezávislý na zbytku soustavy. Pavel Zeman očekává, že otázka dohledu nad protikorupčním speciálem bude hodně řešena v Poslanecké sněmovně.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v Interview Plus

Role státních zástupců

Státní zástupci jsou zásadní složkou boje proti korupci, říká Zeman a dodává: „Co neprojde státním zastupitelstvím, to se k soudu nedostane.“ Zvládat svou roli se státním zástupcům podle Zemana daří.

„Když se podíváme třeba na jednotlivé korupční kauzy nebo na kauzy veřejných zakázek, což beru jako korupci v širším slova smyslu, tak si myslím, že v poslední době jsme docela úspěšní. A to nejen vůči celé společnosti, ale i do vlastních řad. Máme zde nový fenomén, který jsme v minulosti úplně neznali, a tím jsou trestně stíhaní soudci, popřípadě státní zástupci,“ hodnotí Zeman.

Co si myslí o rušení Vrchních státních zastupitelství? Je i podle jeho názoru soustava státních zastupitelství „nepřehlednou a složitou džunglí“, jak řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán? Celý rozhovor s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem si poslechněte ze záznamu nebo z audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.