Petr Gazdík k zadávání veřejných zakázek: Ten zákon je extrém a podpoří korupci

9. březen 2016

Sněmovna dnes schválila návrh nového zákona o zadávání veřejných zakázek. Zadavatelům umožní vyloučit například nespolehlivé uchazeče. Dostanou více kritérií k hodnocení kvality nabídek a nebudou muset soutěžit výhradně na nejnižší cenu.

„Skutečně zjednoduší život zadavatelům veřejných zakázek, nicméně ten zákon podpoří korupci v České republice. To, co si koalice odhlasovala – že nabídková cena může být dodatečnými vícepracemi navýšena až o polovinu v jednotlivých položkách a o třicet procent v celkové ceně, to je něco, co je naprosto neuvěřitelné,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a zastupující předseda hnutí Starostové a Nezávislí Petr Gazdík.

Podle Gazdíka sice zákon sníží byrokracii tím, že zvýší limity z jednoho milionu na šest milionů stavebních prací (na dva miliony u ostatních nestavebních zakázek), problém však vidí v části týkající se víceprací. „To, co nám hlavně vadí, je až 50 % víceprací,“ opakuje Gazdík.

„Zákon o zadávání veřejných zakázek je o hraně mezi byrokracií a mezi korupcí. A myslím, že tady jsme se vychýlili víc k té korupci, než jsme chtěli. Chtěli jsme trochu méně byrokracie a přitom jsme už na straně korupce,“ komentuje Gazdík s tím, že se nerozumí tomu, proč se v tomto případě neozývají proti zvýšení limitu organizace jako například Transparency International.


Považuji to za jedno ze zásadních ohrožení demokracie v této zemi. Řekněte mi, kdo bude chtít kandidovat v komunálních volbách? Který úspěšný člověk ve svém oboru si bude chtít kazit jméno tím, že bude hlasovat o veřejných zakázkách nebo prodeji pozemků, a pak bude stíhán na základě nesmyslných posudků od policie?

Protikorupční opatření v zákoně podle Ministerstva pro místní rozvoj spočívají například v povinnosti vítěze veřejného tendru odtajnit své koncové vlastníky, do budoucna by také mělo být obtížnější účelově dělit zakázky na několik menších tendrů.

„To není vůbec nic nového, zrovna tato dvě opatření. Ty věci se už dávno děly. V boji proti korupci v tomto směru má hlavní podíl Nečasova vláda, která ty podmínky výrazným způsobem zpřísnila, říká Gazdík a dodává: „V politice není důležité, jak to je, v politice je důležité, jak to vypadá.“

Gadzík považuje zákon za jeden z nejdůležitějších, který v tomto volebním období Poslanecká sněmovna přijala. Jak uvádí, tak zákon o veřejných zakázkách ve vztahu k „ těm malým“ jako jsou starostové obcí, vítá. Obává se však toho, jak se budou dle jeho slov chovat „ti velcí.“

Na veřejné peníze má být vidět

„V momentě, kdy máte možnost až o polovinu navýšit tu veřejnou zakázku vícepracemi, tak se dostáváme jinam. Jako zkušený komunální politik vím, jak teď budou ty firmy reagovat – jak se začnou přetlačovat, cenu ve veřejné zakázce podstřelí, aby ji vyhráli – a pak zvláště pokud půjde o dotační fondy z EU, tak budou ty starosty vydírat vícepracemi, hádkami, budou strašit termíny dodělání, vracením dotace. Je to něco, co bude velmi nešťastné.“

Gazdík kritizuje to, že státní zástupci a policie například stíhají komunální politiky dle jeho slov nesmyslně na základě nekvalitní práce a nesmyslných znaleckých posudků.

Celý rozhovor s Petrem Gazdíkem v pořadu Interview Plus si poslechněte ze záznamu Českého rozhlasu.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.