Petr Gazdík: Nechceme jen na kandidátky KDU-ČSL. Nejlepší je vytvořit integrační stranu

2. únor 2017

Jak by měla vypadat vyjednávaná spolupráce hnutí Starostové a nezávislí (STAN) s KDU-ČSL? Pro spolupráci se STAN je předseda lidovců Pavel Bělobrádek, jeho strana o tom bude jednat v sobotu. Hnutí STAN už schválilo, že chce v říjnových sněmovních volbách kandidovat spolu s lidovci, SNK-ED a regionálními stranami.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík v Interview Plus říká, že mají za sebou dva a půl měsíce vyjednávání a teď se čeká, jak se v sobotu rozhodne KDU-ČSL.

„To nejdůležitější je dohodnout formu. My nejsme připraveni, a řekli jsme to vedení KDU-ČSL už na začátku, jít na kandidátky KDU-ČSL. Z našeho pohledu by to nic nového na českou politickou scénu nepřineslo, nebyla by to širší platforma, na kterou by mohly přijít další osobnosti z regionů,“ vysvětluje pohled Starostů a nezávislých Gazdík.


S KDU-ČSL je přirozená spolupráce. Ať se dohodneme, nebo ne, tak prostě probíhá. Naše senátní kluby už víc než 2,5 roku zasedají společně, připravují se společně na zasedání, diskutují jednotlivé návrhy. To samé se děje na úrovni některých krajů, v Evropském parlamentu. Ať to dopadne jakkoli, tak věřím, že spolupráce s KDU-ČSL bude pokračovat, i kdybychom spolu nekandidovali v parlamentních volbách.PETR GAZDÍK

Pavel Bělobrádek pro ČTK řekl: „Určitě jsem pro spolupráci se STAN a vznik třetí síly, preferujeme účast dalších subjektů na naší kandidátce v důstojné a rovnoprávné pozici, která je technicky i právně jednodušší než založení nového subjektu.“

Podle Petra Gazdíka to sice jednodušší je, ale nesplnilo by to cíl, že vznikne něco nového. „Z našeho pohledu se jeví jako nejlepší vytvořit integrační subjekt, který zintegruje ostatní politické síly a osobnosti.“ Pokud by KDU-ČSL trvala na tom, aby členové STAN byli jen na její kandidátce, byl by to podle Gazdíka pro Starosty a nezávislé problém, ve kterém nejsou připraveni ustoupit.

Dodává, že se vyjednavači STAN a KDU-ČSL dohodli na mnoha věcech a řešili i otázku lídrů kandidátek. Podle Gazdíka dostali lidovci návrhy hnutí STAN a nevyjádřili proti nim zásadní námitky.

Nebylo by vytvoření integrační strany, které prosazují Starostové a nezávislí, potlačením značek jednotlivých stran? „To si nemyslím. Je to o osobnostech, které jsou vidět, a o marketingu. Nevěřím tomu, že lidé pod mým jménem nepoznají značku STAN, nebo že pod jménem Pavla Bělobrádka nebo Mariana Jurečky nepoznají značku KDU-ČSL.“

Jak hodnotí závěry sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie? Považuje spolupráci s TOP 09 za úspěšnou? A co si myslí o aféře týkající se majetku ministra financí Andreje Babiše? Poslechněte si celé Interview Plus >>

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.