Podpora pražské kavárny nestačí. Musíme získat regionální osobnosti, tvrdí Jiří Pospíšil

27. listopad 2017

Novým předsedou TOP 09 se stal europoslanec Jiří Pospíšil. Strana by se podle něj měla více věnovat regionům a oslovit nové osobnosti. Zároveň by ale měla navázat na program a myšlenky svých zakladatelů Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska. Ten post předsedy na víkendovém sněmu neobhajoval kvůli špatnému volebnímu výsledku. Právě dlouhodobý propad voličské přízně byl důvodem, proč se Pospíšil rozhodl do čela strany kandidovat.

Zatímco ve sněmovních volbách v roce 2010 totiž TOP 09 společně se Starosty a nezávislými (STAN) získala 16,7 procenta hlasů, letos v říjnu už jen těsně překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. A to především díky podpoře v Praze.


Rozhodl jsem se kandidovat na předsedu, protože nechci, aby TOP 09 zanikla. Česká republika potřebuje pravicovou, proevropskou a nepopulistickou stranu.Jiří Pospíšil

„TOP 09 není v dobrém stavu, situace je všem členům jasná. Ale nejsme po smrti. Dostali jsme se do parlamentu a je zde velká šance stranu obnovit a lépe se připravit na příští volby, třeba ty komunální,“ říká Pospíšil, který chce oslovit zajímavé osobnosti v regionech a nabídnout jim místa na kandidátkách.

Připomíná omyl strany ODA, která v 90. letech spoléhala na přízeň pražských intelektuálů. „Sebelepší předseda není schopen sám oslovit celou republiku. Potřebujeme regionální zakotvení, například v Moravskoslezském kraji máme jen pár komunálních politiků,“ podotýká.

Hnutí ANO je Andrej Babiš

Pospíšil chce dále upravit program strany, aby obsahoval konkrétní řešení a návrhy. I nadále ale hodlá varovat před ohrožením demokracie, které spatřuje v hrozbě vlády Andreje Babiše podporované komunisty a SPD Tomia Okamury.

Spolupráci s hnutím ANO považuje za vyloučenou, dokud se z hnutí sympatizantů, příznivců a zaměstnanců Andreje Babiše nestane standardní politickou stranou. „Ovšem nestačí, pokud by jen Babiš nebyl premiérem a odešel z čela strany, ale nadále ji řídil jako třeba Jaroslaw Kaczyński v Polsku.“


Jsem všeobecně znám jako konsenzuální člověk a udělám vše pro to, abychom měli s Miroslavem Kalouskem dobré vztahy. Jsem ale předsedou strany a budu mít konečné slovo.Jiří Pospíšil

Být europoslancem je výhoda

Do budoucna by Pospíšil chtěl více spolupracovat s hnutím STAN. „Byla škoda, že obě strany kandidovaly samostatně, dohromady bychom měli stejný výsledek jako před čtyřmi lety. Velmi rád bych také více spolupracoval s KDU-ČSL,“ uvádí.

Tyto tři strany jsou v Evropském parlamentu členy frakce Evropské lidové strany. Pospíšil se nedomnívá, že by ho ve výkonu předsednické funkce mandát europoslance nějak omezoval. Považuje to naopak za výhodu, protože chce do domácí politiky přinášet evropská témata a debatovat o nich.

„Polovinu týdne politicky pracuji v České republice, a to budu dělat dál. Nejsem úředník, ale politik, který musí lidem vysvětlovat, co se děje v Evropském parlamentu a proč je důležité být členem Evropské unie,“ uzavírá.

Nezklamala TOP 09 v Nečasově vládě? Proč ztrácí voliče? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio