Politolog Lukáš Jelínek: Aranžmá návštěvy čínského prezidenta překročilo hranice kýče

29. březen 2016

Čínský prezident je v Praze. Přiletěl včera a zamířil za svým českým protějškem Milošem Zemanem do Lán, kde spolu zasadili strom a povečeřeli. Dnes jsou na programu politická jednání.

„Mám pocit, že výklad té návštěvy a její aranžmá už dávno překročily hranice kýče,“ říká politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek. „Všechny ty vlaječky a výroky hraničící se servilitou jsou už do značné míry nedůstojné,“ pokračuje Jelínek.

Vztah české vlády k Číně

Vládní vztah k Číně se podle Lukáše Jelínka v oficiální rovině vyvíjí velmi pomalu a opatrně. „Všichni čeští premiéři za posledních minimálně 10 let si uvědomovali ten ekonomický význam sbližování České republiky s Čínou,“ vysvětluje Jelínek a doplňuje, že za premiéra Sobotky a prezidenta Zemana dochází k čilejším osobním kontaktům.

Jelínek si myslí, že vzájemné kontakty s Čínou nejsou v zemích Evropské unie ničím zvláštním. „Zvláštní možná je, že ne všichni čeští politici dokáží brnkat na všechny struny zahraniční politiky. To znamená: zároveň jednat o ekonomické spolupráci, ale zároveň i vznášet otázky, které jsou třeba pro tu čínskou stranu nepříjemné,“ říká Lukáš Jelínek.

Ekonomická spolupráce s Čínou

Čína podle Lukáše Jelínka cítí potřebu vniknout prostřednictvím České republiky či zemí Visegrádu do prostoru Evropské unie.

Čtěte také

„Musím dodat, že čínské zájmy nejsou jenom obchodní, jsou to i zájmy geopolitické, a že v celé řadě oblastí si Čína nemusí přát zrovna nejsilnější a nejtěsněji spolupracující Evropskou unii – přeci jen jsou to na poli globální politiky konkurenti,“ vysvětluje Jelínek.

V České republice Jelínek vidí silnou poptávku podnikatelů po proniknutí na čínský trh. Je podle něho příznačné, že zde paralelně fungují dvě česko-čínské komory a mnoho dalších organizací, které si vzájemně konkurují.

Je český přístup k Číně příliš servilní? Ukazuje návštěva čínského prezidenta rozložení sil v české politice? Nejen to se dozvíte v záznamu rozhovoru s politologem Lukášem Jelínkem, který najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio